Els residus reciclats arriben al 70% amb el porta a porta a Pardinyes i Balàfia

Un 90% dels habitatges ja han recollit el seu kit per participar-hi i han anat disminuint les incidències detectades

 Els contenidors d'orgànica s'obren mitjançant aquest clauer amb xip
Els contenidors d'orgànica s'obren mitjançant aquest clauer amb xip | Ajuntament de Lleida
Redacció
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:12h
Des de la posada en funcionament de la recollida de residus porta a porta en una part dels barris de Pardinyes i Balàfia ara fa un mes, concretament el diumenge 14 de març, l’índex de recollida selectiva en aquesta zona de la ciutat s’ha més que duplicat. Ja arriba al 70%, quan anteriorment estava per sota del 30%, una dada que avala el bon funcionament del sistema. El 90 % dels habitatges ja tenen el seu kit per participar-hi i el 15% d’aquests han sol·licitat donar-se d’alta del servei de recollida del tèxtil sanitari.

El sistema de recollida porta a porta consisteix a lliurar els residus ben separats davant del portal de cada edifici seguint un calendari preestablert per a cada una de les fraccions. En aquests barris s’ha implantat un sistema de recollida mixt, amb el qual el paper i el cartó, els envasos lleugers i la resta es recullen porta a porta, mentre que l’orgànica s’ha mantingut amb contenidors a la via pública, però amb un sistema electrònic de control d’accés. El vidre continua amb el contenidor tradicional.
 

Les bosses correctament dipositades al davant dels edificis Foto: Ajuntament de Lleida


En aquestes primeres quatre setmanes de funcionament del servei ja s’han detectat dues millores importants: des de l’inici de la implantació gairebé s’han triplicat el nombre de veïns i veïnes que participen en la recollida de resta i ha augmentat considerablement l’aportació de paper i cartró amb els contenidors comunitaris, on s’ha assolit un 79% de participació. Aquestes xifres, tot i que mostren una tendència molt positiva, encara tenen recorregut de millora.

“Les dades que anem coneixent del funcionament del model porta a porta ens confirmem que anem pel bon camí, com ja vam veure amb l’experiència de Ciutat Jardí. És imprescindible, per raons ambientals i també econòmiques, que reduïm les deixalles que portem a l’abocador i per a fer-ho ens cal seguir augmentant el nivell de recollida selectiva a tota la ciutat, com farem amb la futura expansió del porta a porta de forma progressiva a la resta de barris”, ha explicat el tercer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

App del porta a porta PAP LLEIDA

L’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania una app del porta a porta amb: informació del model de recollida, el calendari del porta a porta dia a dia, informació de les deixalleries, comunicacions de l’Ajuntament i del servei, dades de contacte per a qualsevol dubte o consulta, mòdul de consulta de les dades de participació en el porta a porta i sistema d’activació del xip de les bosses de resta.

Carta de participació

Durant les properes setmanes es posarà en marxa una campanya d’enviament de cartes de participació a tots els usuaris i usuàries del servei. El repartiment d’aquestes cartes té l’objectiu de donar les gràcies a totes aquelles persones usuàries que ja participen activament en la recollida porta a porta i d’animar la resta d‘usuaris a ser més actius.

El porta a porta a Lleida

Amb aquesta nova implantació, Lleida amplia la zona amb recollida porta a porta a més de 4.500 habitatges, sumant els de Ciutat Jardí, Vila Montcada i una part de Pardinyes i Balàfia.

El porta a porta és un sistema individualitzat i, en aquest cas, també identificat que permet assolir resultats de selectiva de més del 80 %. Amb aquest canvi serem més a prop de complir les directives nacionals i europees en matèria de reciclatge.