El Pla d'Urgell acollirà el 3r Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat a Catalunya

La mobilitat sostenible serà un dels temes que tractarà el congrés

Redacció
14 d'abril del 2021
El Pla d'Urgell-Paisatges de Ponent acollirà l'abril de 2022 la tercera edició del Fòrum d'Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat a Catalunya. Es tracta de la trobada de referència dels professionals de l'ecoturisme a Catalunya impulsada per la Generalitat a través de la seva Taula d'Ecoturisme, formada per experts i representants dels sectors públic i privat.

La mobilitat sostenible serà una de les apostes del Fòrum ENS 2022. En aquest sentit, es fomentarà l'ús de mitjans de transport eficients, segurs i accessibles per traslladar els assistents entre els diferents espais on tindrà lloc la trobada.

L'edició 2022 del Fòrum ENS compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, així com amb la implicació de l'Associació Leader de Ponent, del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, i dels ajuntaments de Vila-sana, Ivars d'Urgell i Mollerussa.

El director general de Turisme, Octavi Bono, considera que la celebració del Fòrum ENS al Pla d'Urgell, contribuirà a posar en valor i donar a conèixer "la riquesa dels espais naturals de Ponent, els seus recursos i el seu potencial turístic". La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la diputació lleidatana, Rosa Pujol, celebra que les Terres de Lleida puguin acollir l'any vinent aquesta trobada "en un entorn de referència com és l'estany d'Ivars i Vila-sana" i ha subratllat l'aportació del Fòrum "per treballar contra el despoblament i per la dinamització del territori".

Des de la Generalitat es treballa perquè aquest congrés pugui realitzar-se l'abril de l'any que ve de forma presencial. És per això que s'ha decidit situar la data en un moment en què es preveu que el context de la covid-19 sigui favorable i permeti la interacció entre els assistents i amb el propi territori. "En un moment en què les activitats a l'aire lliure i els espais naturals cotitzen a l'alça", segons Bono, es pretén "afavorir un debat rigorós sobre turisme i sostenibilitat a través de reflexions, presentacions, sessions participatives i sortides de camp que ajudin a identificar i afrontar el nous reptes de l'ecoturisme a Catalunya".

La celebració d'aquest esdeveniment dona resposta a un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022, el d’afavorir pràctiques sostenibles, que apostin per la qualitat, que preservin l'entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics. En aquest sentit, "Catalunya és referent en ecoturisme, el segment turístic amb major creixement a nivell mundial", segons va afirmar l'expert internacional Héctor Ceballos-Lascuráin en el darrer Fòrum ENS.

L'ecoturisme, una eina de dinamització territorial als espais de Ponent

Les comarques de la plana de Lleida acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural, arquitectònic i històric. Alguns són coneguts, però molts d'altres encara són susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d'oferta ecoturística de qualitat.

Segons Rosa Pujol, "el Fòrum ENS ha de permetre seguir avançant en la creació de nous productes ecoturístics i sostenibles al llarg de tot l'any, tal com es desprèn dels objectius del Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022 impulsat pel Patronat de Turisme". "Un full de ruta que vol potenciar un model estratègic de gestió sostenible de turisme basat en els tres pilars de la sostenibilitat: l’economia, el medi ambient i la societat", ha indicat.

Un dels emblemes de la zona és el recuperat estany d'Ivars i Vila-sana, amb un dels més alts valors ecoturístics i naturals de les Terres de Ponent, amb més de 240 espècies d'aus registrades i envoltat per un itinerari naturalístic de 6 quilòmetres, que es pot fer a peu, bicicleta o a cavall.