Temporada fruita

ERC exigeix a l'Estat mesures per garantir la campanya de la fruita a Lleida

Demana revisar els "errors" de l'any passat "que van deixar en situació de desprotecció persones en situació irregular"

per Redacció, 13 d'abril de 2021 a les 20:07 |
La senadora d'ERC, Sara Bailac, durant la sessió de control al govern espanyol. | ACN
La senadora del grup d'Esquerra Republicana–EH Bildu, Sara Bailac, ha exigit aquest dimarts al govern de l'Estat mesures "concretes i efectives" per garantir el bon desenvolupament de la campanya de la fruita a Lleida, la segona que es desenvoluparà en pandèmia.

La republicana ha instat l'executiu espanyol a "revisar els errors comesos l'any passat" perquè "la Guia de Prevenció i Control de la Covid-19 va arribar tard i van deixar en una situació de desprotecció i vulnerabilitat a milers de persones en situació irregular", ha dit Bailac. El ministre d'Agricultura, Luís Planas, ha assegurat que el govern espanyol ja està treballant amb diferents mesures i també ha valorat positivament els plans elaborats per les diferents comunitats.


Bailac ha remarcat que Lleida és una de les principals productores de fruita dolça d'Europa i ha recordat al ministre Planas que l'estiu passat més de 30.000 persones van arribar a Lleida per treballar a la campanya agrària. La senadora republicana ha denunciat que la Guia de Prevenció i Control de la Covid-19, elaborada pel govern de PSOE i Unidas Podemos, va arribar el 3 d'agost, "quan la campanya ja estava avançada, deixant en una situació de desprotecció i vulnerabilitat a aquelles persones en situació irregular que es van desplaçar a Lleida" per treballar a la fruita.

Sara Bailac ha assenyalat que la Generalitat i els ens locals lleidatans han consensuat un pla d'acció que preveu un milió d'euros en ajudes directes per facilitar la contractació de proximitat, espais d'aïllament per a possibles positius i, també, una campanya de cribratges, entre altres mesures.


Planas remarca les mesures adoptades pel govern espanyol per minimitzar els contagis al sector agrari

En la seva resposta, Luís Planas ha dit que la salut pública és una prioritat per al govern de l'Estat i ha explicat que els ministeris d'Agricultura i Sanitat han reactivitat el grup de treball i coordinació amb les comunitats que es va posar en marxa l'any passat per donar resposta als riscos sanitaris vinculats al sector primera i, en especial, a la situació dels treballadors temporers en les diferents campanyes agràries d'arreu de l'Estat.


Així, el ministre d'Agricultura ha indicat que s'estan posant en marxa "tots els protocols necessaris" per a una bona aplicació de les mesures adoptades en aquest context, especialment, la coordinació i preparació de la campanya i la guia de recomanacions per minimitzar el risc de transmissió de la Covid-19 entre els temporers. A la vegada, ha valorat positivament els plans que tenen les diferents comunitats per al transport i allotjament de treballadors agraris.

Bailac reclama més vacunes per a Catalunya i la regularitació dels sensepapers

D'altra banda, la senadora republicana ha proposat que les mesures amb què treballa l'executiu espanyol han de garantir uns preus justos per al sector de la fruita i ha insistit en reclamar "la regularització de les persones que viuen o venen a Catalunya a la recerca d'un futur millor". A més, Bailac, ha exposat la necessitat d'augmentar la partida de vacunes per a Catalunya per poder complir amb l'estratègia de vacunació, seguint els criteris marcats pel Departament de Salut i responent a la singularitat del territori de Lleida.

Planas ha recordat que el govern espanyol va reformar la Llei de la Cadena Alimentària per garantir uns preus dignes dels productes agraris i l'està reformant de nou "precisament amb aquest objectiu". Així mateix, ha assenyat que el govern de l'Estat vetlla perquè "es respectin en totes les campanyes agràries d'arreu de l'Estat el dret dels treballadors per tal que es pugui recollir les collites i, a més, es preservi la salut pública".

El ministre també ha recordat que l'any passat el govern espanyol va establir mecanismes per facilitar que temporers poguessin treballar a la fruita. "Aquest any les circumstàncies són diferents però seguim de prop el tema", ha dit Luís Planas.

 

Participació