Els comuns demanen la dimissió de tres diputats per presumptes irregularitats l'any 2017

Rosa Pujol, Rosa Maria Perelló i Jordi Latorre eren al govern de l'ens quan es va cometre la suposada prevaricació

Jaume Moya i Elena Ferre, d'En Comú Podem, davant dels jutjats de Lleida
Jaume Moya i Elena Ferre, d'En Comú Podem, davant dels jutjats de Lleida | ACN
Redacció
13 d'abril del 2021
En Comú Podem de Lleida demana la dimissió de tres diputats que actualment formen part del govern de la Diputació per les presumptes irregularitats que posa de relleu un informe de la Sindicatura de Comptes i que s'haurien comès l'any 2017. Es tracta de Rosa Pujol, Rosa Maria Perelló i Jordi Latorre, de Junts per Catalunya, que formaven part del govern de la corporació també llavors.

Demanen a més que, en cas que no dimiteixin, sigui el president de l'ens, Joan Talarn, d'ERC, qui els destitueixi. El grup ha presentat aquest dimarts a la Fiscalia -i ho farà també a l'Oficina Antifrau- un informe jurídic, elaborat per l'advocat Hug Sierra, on es recullen diverses pràctiques que podrien constituir delicte de prevaricació.

En Comú Podem de Lleida demana la dimissió o cessament de tres càrrecs electes –diputats- i també d'un assessor, tots ells de Junts per Catalunya, que, "segueixen decidint a la Diputació", alerta la diputada i portaveu del grup a la Diputació de Lleida, Elena Ferre. Tot i que encara cap d'ells hagi estat encausat, Ferre considera que han de deixar els seus càrrecs perquè "el que apunta la Sindicatura de Comptes ja és prou greu, independentment de les conseqüències jurídiques que hi pugui haver".

L'informe de la Sindicatura assenyala contractacions directes per valor d'1,43 milions d'euros sense cap procediment de licitació. Entre aquestes despeses destaquen el servei d'assistència sanitària per al personal, els serveis i subministraments informàtics i els subministraments de gasoil. A més, segons l'informe, nou dels contractes d'obra fiscalitzats es van tramitar pel procediment d'urgència "sense justificació", entre d'altres.

A més, el portaveu d'En Comú Podem a Lleida, Jaume Moya, apunta que segons nous informes de la intervenció que es presentaran al ple de la Diputació d'aquest dijous, aquests "incompliments" s'haurien mantingut durant el 2018 i el 2019.

Per tot això, Ferre recorda que també al ple d'aquest dijous es presentarà una moció conjunta amb el PCS, Cs i Unitat d'Aran per demanar la creació una oficina de supervisió de processos que vetlli perquè "aquestes actuacions negligents no tornin a passar". "Volem una Diputació més transparent perquè ja s'ha posat el focus de la corrupció sobre aquesta institució massa vegades i cal dir prou", lamenta.

Precisament, segons fonts judicials, s'investiga si les suposades irregularitats administratives detectades per la Sindicatura de Comptes en contractacions de la Diputació de Lleida el 2017 estarien relacionades amb el cas Boreas de presumpta corrupció a la Diputació. Aquesta investigació va provocar la detenció de 24 persones, el 2 d'octubre de 2018, entre elles la del llavors president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i encara segueix en fase d'instrucció.