El CREBA rep més de 1.300 professionals als cursos de formació sanitària especialitzada

És un dels centres referents en recerca biomèdica i una tercera part dels assistents són estrangers

Redacció
12 d'abril del 2021
Actualitzat a les 19:15h
Més de 1.300 professionals han assistit als 95 cursos de formació sanitària especialitzada que el CREBA ha impartit durant els seus primers 5 anys de funcionament. El balanç s'ha presentat aquest dilluns a la Diputació de Lleida.

El centre, que depèn de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), és un referent en recerca i formació biomèdica i compta amb una tecnologia molt avançada que el fa "únic" i que atrau especialistes d'arreu, explica el director, Jorge Juan Olsina.

Un terç dels assistents als cursos són estrangers, provinents del Japó, Israel, França o Portugal. El CREBA utilitza el model porcí i treballa en les àrees de cirurgia, ginecologia, urologia, nefrologia, endoscòpia digestiva, anestesia, traumatologia i infermeria.

Des de l'any 2016, el CREBA ha format 1.301 persones en 95 cursos de formació sanitària especialitzada. En concret, de les àrees mèdiques de cirurgia hepato-bilio-pancreàtica, cirurgia esofago-gàstrica, cirurgia de paret abdominal, cirurgia vascular, ginecologia, urologia, nefrologia, endoscòpia digestiva, anestèsia, traumatologia i infermeria. També s'ha ofert formació per a personal veterinari.

La Covid-19, però, ha "frenat" el ritme habitual. L'any 2019, per exemple, es van impartir 24 cursos al CREBA a més de 300 persones. El 2020, en canvi, se'n van fer 11, la majoria dels quals fins al març. Tot i que segons Olsina, l'activitat no s'ha aturat del tot amb la pandèmia, sí que s'ha vist molt reduïda i esperen anar-la recuperant a poc a poc ja que la majoria dels assistents estan vacunats en estar relacionats amb l'àmbit sanitari.

El CREBA té les instal·lacions ubicades a Torrelameu (Noguera), al costat del Centre d'Estudis Porcins, i està impulsat per la Diputació de Lleida i l'IRBLleida. Pel president de la Diputació, Joan Talarn, el CREBA és "el gran centre de recerca de les terres de Lleida".

El cap de servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, responsable del grup de recerca Cirurgia Experimental de l'IRBLleida i director del CREBA, Jorge Juan Olsina, ha explicat que el centre ha treballat aquests 5 anys en els àmbits de la formació, la recerca i la divulgació científica.

Pel que fa a la investigació, el centre ha finalitzat 6 projectes de les àrees de cirurgia de la paret abdominal, la peritonitis severa, el trasplantament pulmonar, l'ecoendoscòpia biliar, la insuficiència renal crònica i l'embolització arterial. A més, actualment compta amb dos projectes en curs de cirurgia de la paret abdominal i d'analgèsia intraoperatòria.

Olsina ha explicat que el porcí és un bon model per treballar en la investigació biomèdica, ja que són animals amb una estructura molt més semblant a la humana que els ratolins. Tot i això, afegeix que no sempre utilitzen animals. "Hi ha moltes investigacions que es poden fer amb vísceres o amb simulacions i cada vegada en seran més perquè la política europea cada vegada és més estricte".

També fan cursos, afegeix, amb cadàvers humans. Actualment s'opta per aquest model en un 30% de les accions al CREBA i Olsina preveu que anirà a més perquè ja s'està instal·lant amb força a nivell europeu.