El PSC de Lleida planteja mòduls dispersats pel territori per als temporers

Sosté que amb els 4 MEUR de l'equipament de Pardinyes es disposaria de 875 places d'allotjament seguint aquest model

El cap de l'oposició a la Paeria de Lleida, Fèlix Larrosa, durant la roda de premsa
El cap de l'oposició a la Paeria de Lleida, Fèlix Larrosa, durant la roda de premsa | ACN
Redacció
09 d'abril del 2021
El PSC de Lleida planteja una proposta alternativa a la del govern municipal per acollir els temporers que arriben a la ciutat per treballar a la fruita. En primer lloc, la formació considera que cal separar l'atenció a temporers i a sensesostre. El PSC aposta per instal·lar mòduls prefabricats dispersats pel territori, amb habitacions per a temporers i que també podrien acollir les seves famílies.

Els socialistes consideren que amb els 4 MEUR que la Generalitat aportarà per a la construcció de l'alberg de Pardinyes es podria allotjar unes 875 persones, en lloc de les 120 de l'equipament comunitari plantejat pel govern. A la vegada, el PSC insta la Generalitat a recuperar les subvencions per construir i adequar allotjaments per a temporers.

Des del grup del PSC a l'Ajuntament de Lleida consideren "cabdal" separar les polítiques socials destinades a sensesostre de l'atenció als temporers, desmarcant-se així del model de l'equipament comunitari que planteja el govern municipal a Pardinyes i que acolliria ambdós col·lectius.

A més, el cap de l'oposició, Fèlix Larrosa, assenyala que, al marge de l'elevat cost que suposarà construir aquest equipament, només podrà acollir unes 120 persones quan l'any passat se'n van atendre fins a 270 diàries als pavellons de Fira de Lleida, segons ha dit. El PSC també ha criticat l'"opacitat" del govern en relació amb el projecte de Pardinyes.

Els socialistes aposten per un model que faciliti allotjament als temporers però dispersat en el territori i que tindrien un cost inferior. La formació proposa la instal·lació de mòduls prefabricats, ja sigui prop de les explotacions, de les centrals o dels municipis. Aquests tindrien diferents capacitats com ara de 6, 12, 18 o 24 places i comptarien amb habitacions individuals amb cuina, lavabo i menjador les quals també podrien acollir les famílies dels temporers en cas que es desplacin amb elles. Aquests mòduls podrien quedar instal·lats de forma permanent tot i que també es podrien retirar o moure en funció de les necessitats.

Segons Carme Valls, aquest model d'allotjament permetria una "vida digna" als temporers. A més, també se'ls podrien donar altres usos durant la resta de l'any. Des del grup socialista consideren que aquesta proposta es podria implantar aquest mateix any tot i que abans caldria que el Govern regulés amb caràcter general aquest tipus d'instal·lacions que no estan considerades com a "fixes permanents", segons ha Larrosa. També ha ressaltat que possibilitaria que el govern pogués construir al solar on està previst l'alberg la residència que reclamen els veïns de Pardinyes.

Segons el PSC, a l'Horta de la ciutat de Lleida és necessiten, segons les organitzacions agràries, entre 800 i 1.200 persones durant la campanya agrària. En el conjunt de la plana de Lleida, es pot arribar fins a unes 30.000 en els moments més àlgids de la campanya. Amb l'aportació de 4 milions d'euros de Treball, Afers Socials i Famílies per a l'alberg de Pardinyes es podria disposar de 875 places, que podrien ser més si els ajuntaments també hi aporten recursos propis.

A aquesta proposta de mòduls prefabricats s'hauria de complementar amb els habitatges buits que gestiona la Paeria, a través de l'EMU, i posar-los a disposició dels temporers mitjançant el lloguer.

D'altra banda, el PSC de Lleida reclama al Govern que recuperi les subvencions a ens locals, organitzacions agràries i empresaris per a la construcció o adequació d'allotjaments per a temporers.

Atenció social i comunitària

A la vegada, els socialistes defensen que aquesta solució al tema de l'allotjament ha d'anar acompanyada per projectes d'atenció social i comunitària dirigits a les persones que arriben per treballar a la fruita per garantir-los les necessitats bàsiques. Per això, defensen que el model d'atenció ha de ser "transversal i completa". La regidora Cristina Morón ha defensat la necessitat de dissenyar serveis perquè aquestes persones s'integrin als barris en els cinc mesos que dura la campanya agrària a Lleida.

El PSC planteja que des de l'oficina única se'ls ofereixi informació i suport, també proposa reactivar la xarxa de necessitats bàsiques, un projecte comunitari de sensibilització i civisme i programes d'oci, formació i lleure "perquè no estigui als carrers sense fer res".

Així mateix, els socialistes plantegen activitats com ara casals i colònies per als fills dels temporers que puguin desplaçar-se amb els seus pares fins a Lleida i incorporar polítiques de gènere per a les treballadores, amb la instal·lació de punts lila prop de les explotacions i dels allotjaments.

El grup municipal socialista traslladarà la setmana vinent la seva proposta d'atenció a temporers als diferents agents i institucions implicats en la campanya de la fruita. A la vegada, també preveu fer-la arribar al Parlament a través dels diputats lleidatans de la formació amb l'objectiu que sigui tinguda en compte des dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Agricultura.