El Govern i la Paeria signen l'acord per l'alberg per a temporers i sense sostre a Pardinyes

S'activa un mapa amb els diferents recursos d'acollida disponibles al territori per aquesta campanya de la fruita

Pueyo i El Homrani, a Lleida
Pueyo i El Homrani, a Lleida | ACN
Redacció
08 d'abril del 2021
Actualitzat a les 10:41h
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies en funcions, Chakir el Homrani, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, han signat el conveni de col·laboració per a la construcció de l'edifici comunitari de múltiples usos (ECMU), que s'ubicarà al barri de Pardinyes. Acollirà a partir de la campanya de la fruita 2022 a temporers i sense sostre, però també podrà donar resposta a emergències o altres necessitats temporals.

A l'espera de disposar d'aquest equipament, la Paeria tornarà a habilitar per aquesta campanya el pavelló 3 de Fira de Lleida per acollir les persones que arriben per treballar a la fruita. A la vegada, s'activa enguany un mapa de recursos amb els diferents espais d'acollida disponibles al territori, que estaran coordinats.

El conveni signat entre Treball, Afers Socials i Famílies amb la Paeria preveu una aportació de 4 milions d'euros de la Generalitat per al finançament de l'alberg, que s'ubicarà a Pardinyes. L'alcalde Miquel Pueyo ha dit que es tracta d'un equipament "transcendental" ja que "no només donarà resposta després de més de vint anys a aquesta necessitat de disposar d'un alberg per cobrir les necessitats de la campanya de la fruita, sinó que serà, també, un servei per al conjunt de la ciutadania lleidatana".

Per la seva banda, el conseller Chakir el Homrani ha assegurat la construcció d'un equipament "estable i digne" per a usos comunitaris per a la ciutadania i com a centre residencial per a emergències i urgències, també durant els mesos d'estiu per a les persones que busquen feina a la campanya de la fruita i no disposen d'allotjament, "era un compromís pendent amb Lleida".

L'equipament comunitari de múltiples usos (ECMU) s'ubicarà al carrer Josep Pallach número 2, tindrà una capacitat per a unes 120 persones i les zones privades d'habitacions es complementaran amb diverses zones comunes obertes al barri. L'equipament serà polivalent i la seva construcció serà modular. Donarà servei també a altres necessitats, com són les del Pla Iglú a l'hivern, l'acollida de persones que han quedat temporalment desallotjades de casa seva per emergències, i altres urgències socials, així com intercanvis acadèmics o colònies, entre altres.

Aquesta setmana s'ha publicat la licitació de l'avantprojecte urbanístic, que s'allargarà uns tres mesos. Posteriorment, es licitaran les obres i es construirà l'equipament, treballs que s'allargaran entre tres i quatre mesos. L'objectiu de la Paeria és que pugui entrar en servei coincidint amb la campanya de la fruita del 2022, segons ha explicat la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall.

Pueyo també ha posat en valor la implicació de les diferents administracions i agents per afrontar amb responsabilitat un repte com el de la temporada de la fruita. En aquest sentit, ha destacat el treball coordinat entre Paeria, Generalitat, Diputació de Lleida, així com de consells comarcals i ajuntaments de zones fruiteres i ha tornat a reclamar una major implicació del govern de l'Estat i més tenint en compte l'actual situació de pandèmia.