acadèmia de talarn

Un grup de militars denuncia «discursos feixistes» de professors de l’acadèmia de Talarn

'Ciutadans d’Uniforme' recorda que hi ha oficials amb discursos d'extrema dreta i homenatges explícits al franquisme

per Redacció , 6 d'abril de 2021 a les 09:06 |
Felip VI, en una desfilada militar | ACN
Ciutadans d'Uniforme. És el grup de Telegram anònim que ha posat al descobert en els últims anys nombrosos casos d'apologia del feixisme a les Forces Armades espanyoles, entre altres la presència d'un grup neonazi format per oficials i suboficials en actiu denominat Lo Nuestro, amb seu a Múrcia.

En una entrevista concedida a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) els seus portaveus denuncien que l’extrema dreta està "normalitzada" als quarters davant la "total indiferència" del govern de Pedro Sánchez. "En qualsevol país democràtic com Alemanya o França l'existència d'aquests grups força la dissolució d'unitats senceres per resoldre el problema, o com a mínim l'anunci de mesures contundents. A Espanya, amb un govern que es diu progressista, hi ha una total indiferència".


El grup, que es defineix a si mateix com "una organització de militars demòcrates", recull denúncies de membres de l'Exèrcit en actiu. "El nostre objectiu és contribuir a la democratització plena de les Forces Armades", i "per això ens constituïm com a canal directe entre els quarters i la societat mostrant el que passa al seu interior a través d'una àmplia xarxa d'informants".

Segons apunten, l'extrema dreta "no és una anomalia a les Forces Armades". "Està socialment normalitzada, i això és possible perquè l'1% radicalitzat, que són coronels i generals, són els que estan estratègicament situats als llocs de poder per evitar que els valors democràtics arrelin a les Forces Armades”. "L'autèntic problema és que la Transició no va arribar a l'Exèrcit perquè realment mai va fer falta. No es van veure obligats a camuflar-se com va passar amb el franquisme a la societat civil”, afirmen.


Denúncia sobre Talarn

Fa dos setmanes el grup va rebre una denúncia anònima sobre discursos feixistes per part dels professors de l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn, que "es dediquen a fer apologia de l'extrema dreta en comptes de dedicar-se a instruir". Segons la denúncia, parlaven "d'apallissar MENA, bombardejar pasteres", a fer apologia del franquisme i a criticar Podem.


Un portaveu del grup assegura que hi ha "referències explícites al franquisme a les unitats". "Una de les més palmàries és que al Terç Gran Capità de la Legió existeixi la I Bandera Comandant Franco". "No creiem que a Alemanya existeixi algun tipus d'unitat dedicada a Hitler, ni a Itàlia dedicada a Mussolini", però és "una mostra de l'anormalitat democràtica que existeix a Espanya".

Denúncies i sancions

Una tasca que els comporta problemes. La setmana passada diversos oficials i membres de les Forces Armades van anunciar denuncies contra el grup per delictes d'injúries. Principalment per part de l'associació militar Tercios Viejos Españoles, que ha llançat una campanya per portar els responsables del grup als tribunals militars.

A més, segons asseguren des de Ciutadans d'Uniforme, "tenim constància que els organismes d'intel·ligència ens segueixen de prop. Està clar que si la nostra organització no fos anònima fa molt que ens haguessin purgat com van fer amb el tinent Gonzalo Segura (expulsat després de denunciar situacions il·legals a l'Exèrcit) o el caporal Marco Antonio Santos (sancionat per haver signat un manifest antifranquista)".

 

Participació