L'alberg per a temporers i sense sostre a Lleida serà una realitat al 2022

Paeria i Govern signaran després de Setmana Santa l'acord per impulsar l'equipament, al barri de Pardinyes

Immigrants pels carrers de Lleida
Immigrants pels carrers de Lleida | ACN
Redacció
31 de març del 2021
Actualitzat a les 9:16h
L'Ajuntament de Lleida i la Generalitat signaran després de Setmana Santa el conveni per construir l'alberg per a temporers i sense sostre a Pardinyes, coincidint amb la visita del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies en funcions, Chakir el Homrani. Amb aquest acord, el Govern transferirà a la Paeria 4 milions perquè l'equipament pugui estar llest per a la campanya de la fruita 2022.

L'alcalde Miquel Pueyo demana "que no es focalitzi i no es converteixi una vegada més la ciutat en l'esca del pecat", tal com va succeir durant la darrera campanya de la fruita. Així mateix, Pueyo demana que l'agroalimentari sigui considerat sector essencial i intensificar els cribratges i el ritme de vacunació al territori.

Pueyo recorda que la campanya de la fruita suposa l'arribada d'unes 30.000 persones a la plana de Lleida, un volum que suposa prop d'un 10% de la població que hi viu habitualment. Tot i això, a l'entorn d'un 45% d'aquestes arriben al territori sense papers i, per tant, no poden treballar a la fruita.

L'alcalde de Lleida remarca que aquesta situació es repeteix cada estiu des de fa més de vint anys i lamenta que, fins ara, "l'Ajuntament de Lleida no s'havia decidit a construir un equipament que permeti acollir temporalment algunes d'aquestes persones quan venen".

En aquest sentit, explica que l'actual govern municipal ha decidit posar fil a l'agulla a aquesta situació amb la construcció d'un equipament comunitari al barri de Pardinyes perquè pugui acollir entre unes 100 i 150 persones temporeres o sense sostre. La voluntat és que pugui estar enllestit cap a finals d'aquest any.

Miquel Pueyo explica a l'ACN que després de Setmana Santa, coincidint amb la visita del conseller Chakir El Hormani a Lleida, la Paeria i Treball, Afers Socials i Famílies signaran l'acord per al finançament d'aquest equipament comunitari. Amb aquest conveni, la Generalitat transferirà 4 milions d'euros a l'Ajuntament de Lleida per construir l'alberg. A la vegada, també destinarà un ajut de 450.000 euros a la Paeria per finançar, en part, la gestió de la campanya de la fruita d'aquest any.

L'atenció als temporers que arribaran aquest estiu a Lleida es continuarà centralitzant als pavellons de Fira de Lleida, on s'ubicarà de nou l'oficina única d'orientació social i laboral. L'alcalde també diu que han parlat amb els Agents de la Propietat Immobiliària (API) i amb l'Empresa Municipal d'Urbanisme, que ha alliberat alguns habitatges per llogar-los a temporers. Així mateix, gràcies al conveni entre Salut i la Paeria, l'Hotel Nastasi podrà acollir fins a una setantena de persones que hagin d'aïllar-se i no tinguin un lloc adequat per fer-ho.