Medi ambient

El consell de les Garrigues exigeix una taula territorial sobre la qualitat de l'aire

Davant la recent autorització del Govern a la planta de purins de Tracjusa perquè tracti residus urbans a Juneda

per Redacció, 26 de març de 2021 a les 18:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal de les Garrigues exigeix al Departament de Territori i Sostenibilitat que convoqui urgentment la taula territorial de la qualitat de l'aire, que es va comprometre a crear fa més d'un any i que encara no s'ha posat en marxa.

L'ens comarcal fa aquesta demanda davant la recent autorització de la Generalitat a la planta de purins de Tracjusa a Juneda per tractar residus urbans com a matèria primera per obtenir gas i l'utilitzi com a combustible. El projecte suposa substituir el subministrament de gas natural que Tracjusa utilitza ara com a combustible per assecar purins per un altre de procedent de la gasificació d'escombraries, que arribarien de les comarques de Lleida i zones de Barcelona.


El passat 29 de juliol de 2019 es va celebrar un Consell d'Alcaldes a les Garrigues on es va aprovar un manifest, per unanimitat dels assistents, en contra de la gasificació de compostos derivats de residus de la planta de Tracjusa de Juneda i a favor que el Departament d'Agricultura encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial per a la comarca, d'unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s'apliquen a altres zones amb la mateixa singularitat, que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència, i com a solució per al sector ramader de la zona.

A més, segons el Consell Comarcal, a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l'entrada i tractament de residus d'altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d'abocador al municipi de Juncosa de les Garrigues amb residus vinguts d'altres indrets.


Des del govern comarcal es veu amb preocupació la situació que es pugui generar amb l'entrada en funcionament de la nova planta de Tracjusa, en una zona que ja en l'actualitat està molt saturada d'emissions per altres plantes existents. Per aquest motiu, demanen la creació i convocatòria de la taula territorial de la qualitat de l'aire.

Territori afirma que les Garrigues tindrà taula de la qualitat de l'aire


Poc després de la reclamació del Consell Comarcal de les Garrigues, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha enviat un comunicat de premsa on assegura que la comarca tindrà una taula de qualitat de l'aire "pròpia", tal i com es va comprometre el conseller Damià Calvet després de les demandes del consell.

Segons Territori, l'organisme estarà presidit per l'ens comarcal i tindrà un caràcter transversal amb la participació dels ajuntaments de la comarca i la Generalitat, així com agrupacions o entitats professionals i ciutadanes que, pels seus coneixements tècnics, la naturalesa de la seva activitat o per l'interès general en la qualitat de l'aire, es troben afectats per aquesta matèria.

L'objectiu és, segons el Departament, que la taula esdevingui un espai territorial d'informació, participació i consulta a l'entorn de la qualitat de l'aire a les Garrigues. S'hi donaran a conèixer els diversos treballs i estudis que s'han fet fins ara des del Departament de Territori, així com els que es vagin fent en un futur.

En aquest sentit, des de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, s'assegura que ja fa temps que s'està treballant per tenir una radiografia de la qualitat de l'aire de la zona en previsió de la creació de la taula.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) disposa d'una estació al Pla del Molí (Juneda). En aquesta estació es determinen ozó, òxids de nitrogen i fracció PM10 (partícules en suspensió de menys de 10 micres) del material particulat mitjançant un analitzador continu i un captador manual.

Campanyes específiques

La Direcció General de Qualitat Ambiental assegura que ha realitzat dues campanyes específiques durant el 2018 i el 2019 amb la instal·lació d'unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica al municipi de Juneda. En la primera campanya la unitat es va instal·lar al costat de l'estació fixa, al Pla de Molí, mentre que en la segona, la unitat mòbil es va ubicar a la plaça Catalunya.

 

Participació