Presenten un recurs de nul·litat al Suprem perquè les obres de Sixena tornin a Catalunya

El director del MNAC insisteix que el trasllat de les pintures murals és "una mala idea", segons experts internacionals

Redacció
25 de març del 2021
El Consorci del Museu de Lleida presentarà un recurs de nul·litat al Tribunal Suprem per aconseguir que les 97 obres d'art que van sortir del Museu de Lleida i el MNAC tornin a Catalunya.

Així ho ha anunciat aquest dijous la directora de Patrimoni de la Generalitat, Elsa Ibar, que ha explicat que es presentarà en els pròxims 20 dies. Pel que fa a les pintures murals de Sixena, el director del MNAC, Pepe Serra, insisteix que "cap restaurador internacional de prestigi n'avala el trasllat". "Tots els experts internacionals consideren que és una mala idea", ha afegit.

El recurs de nul·litat es presenta després que el Suprem hagi desestimat la petició de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena que va demanar al gener una ampliació de la sentència per aclarir perquè rebutjava la causa de la nul·litat apreciada per l'Audiència d'Osca que considerava les obres "fora de comerç" perquè estaven protegides. En aquesta petició, l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, posava de manifest que si es permetia la venda de béns protegits, el patrimoni espanyol de tots els Monestirs de l'Estat podria acabar en equipaments internacionals quan els monestirs de l'Estat es buidin de religiosos.

Un cop el Suprem ha rebutjat cap ampliació de la sentència, es tornen a obrir els terminis judicials. La decisió va arribar ahir a les parts i és per això que a partir de demà i en un període de 20 dies, el Consorci del Museu pot presentar un recurs de nul·litat, tal com ha anunciat que farà. L'objectiu és aclarir si durant el procediment judicial s'ha vulnerat el dret de la part catalana a un judici just.