eleccions agràries

La fallada del vot electrònic complica les eleccions agràries

Els punts d'assistència al vot electrònic registren cues i molts electors marxen sense haver pogut votar

per Redacció , 25 de març de 2021 a les 12:35 |
Un funcionari ajuda a votar un elector | ACN
Incidències en la plataforma de votació electrònica estan complicant el desenvolupament de les eleccions agràries de Catalunya, que se celebren aquest dijous i divendres i on només es pot votar electrònicament.

Durant tot el matí, molts professionals agraris s'han trobat amb dificultats a l'hora d'emetre el seu vot, ja sigui de forma remota o en algun dels 209 punts d'assistència al vot electrònic que ha habilitat Agricultura arreu del país.


En aquests punts, s'han anat formant cues i algunes de les persones han acabat marxant sense haver pogut votar.  Per això, la junta electoral ha decidit allargar dues hores l'obertura dels punts d'assistència, que tancaran a les 20 h i no a les 18 h com estava previst. Estan cridats a participar les eleccions agràries 2021 un total de 20.609 professionals, entre persones físiques i jurídiques, i hi concorren Unió de Pagesos, JARC, Asaja i UPA.

La consellera d'Agricultura en funcions, Teresa Jordà, ha accionat a les 9 h el botó d'obertura de l'urna electrònica que ha donat inici al procés electoral de les Eleccions Agràries 2021, les primeres que es duen a terme únicament mitjançant el sistema de vot electrònic. Fins al migdia, s'han registrat incidències informàtiques que han dificultat que alguns electors poguessin emetre el seu vot.


En concret, entre les 10 i les 10.15 h, un bloqueig per fals positiu d'atac detectat al tallafocs del sistema, ha obligat a reiniciar-lo. Entre les 11h i les 11.45 h s'ha registrat una nova incidència, tot i que des d'aleshores el sistema per poder votar funciona correctament, segons el Departament. Així mateix, han indicat que aquestes incidències no ha afectat cap garantia de seguretat del procés i que tots els vots emesos, han quedat registrats correctament. A les 12 h, la participació era del 5,98%.

Davant aquestes incidències, que segons Agricultura ha aturat les votacions durant un total de 57 minuts, la Junta Electoral ha decidit aquest migdia en una reunió telemàtica allargar dues hores el procés de votació aquest dijous. Així, els 209 punts d'assistència al vot electrònic repartits per tot el país obriran fins a les 20 h i no fins a les 18 h com estava previst.


Divendres, també es podrà votar de 9 del matí a les 18 hores als 69 punts d'assistència al vot electrònic habilitats per al segon dia de les eleccions. A la vegada, els electors també poden exercir el seu dret a vot per via remota fins a aquesta mitjanit.

Electors que s'han adreçat durant el matí fins al punt d'assistència per poder votar electrònicament s'han queixat per l'estona que han hagut d'esperar. Aquest fet ha provocat algunes cues com en el cas dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, un dels punts d'assistència habilitats. Algunes persones, després d'esperar més d'una hora, han optat per marxar, mostrant la seva indignació.

Primeres eleccions amb el vot 100% electrònic que organitza la Generalitat

El 25 i 26 de març se celebren les eleccions per determinar la representativitat de les organitzacions professionals agràries a Catalunya durant els pròxims cinc anys. Les eleccions agràries 2021 són les primeres que es faran amb votació electrònica mitjançant un sistema consensuat entre Agricultura i les organitzacions professionals agràries que tenen representació a la Taula Agrària.

Les persones físiques poden emetre, des de qualsevol lloc, el vot per mitjans electrònics de forma remota amb un certificat electrònic, o bé de forma presencial en algun dels punts de suport per emetre el vot electrònic on funcionaris del departament ajuden a emetre el vot electrònic a aquelles persones que tinguin dificultats per fer-ho de manera remota. En canvi, les persones jurídiques han d'exercir el vot electrònic en la modalitat de forma remota amb el certificat electrònic qualificat del seu representant.

Seguretat enfront de la Covid-19

Els punts d'assistència a la votació electrònica s'han distribuït arreu de Catalunya segons el nombre d'electors de cada comarca. Aquests espais estan emplaçats en seus del Departament d’Agricultura, en ajuntaments i en Punts TIC. En aquests punts s'apliquen les mesures i els protocols Covid-19 necessaris, i estan assistits per una persona habilitada com a representant del Departament. En aquest sentit, s'ha elaborat un protocol de seguretat específic per a les eleccions que està pendent de l'aprovació del Procicat.

La demarcació de Barcelona compta amb 13 punts d'assistència per votar electrònicament; la Catalunya Central, amb 30; la vegueria de Lleida en té 58; 30 punts més s'ubiquen a les comarques de Girona; la demarcació de Tarragona compta amb 22 punts d'assistència; les Terres de l'Ebre, amb 23; 12, la vegueria del Penedès, i l'Alt Pirineu i l'Aran té 21 punts.

25.609 electors cridats a votar

Estan cridats a votar a les Eleccions Agràries 2021 els 20.609 electors que exerceixen per compte propi activitats econòmiques agrícoles, ramaderes, o forestals en el territori de Catalunya, dels quals 18.022 corresponen a persones físiques, i 2.587 a persones jurídiques.

Del total dels electors que integren el cens, 1.365 s'ubiquen a l'àmbit territorial de l'Alt Pirineu i Aran; 1.084, a Barcelona; 1.123, a la vegueria del Penedès; 2.588, a la Catalunya Central; 2.548, a les comarques de Girona; 7.832, a la vegueria de Lleida; 1.636, a la de Tarragona, i 2.433, a les Terres de l'Ebre. En el cens hi figuren persones electores a 895 municipis dels 947 de Catalunya (el 94,5%). El municipi amb més electors és Lleida, amb 517, seguit d'Alcarràs (Segrià), amb 428, i Batea (Terra Alta), amb 243.

En les eleccions agràries 2021, es presenten quatre candidatures. Es tracta d'Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Asociación Agraria-Jóvenes Agricultores (Asaja) i Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).

Les eleccions agràries determinen la representativitat de les diferents organitzacions professionals agràries als òrgans col·legiats de l'Administració, com ara la Taula Agrària, les Taules Sectorials (de la fruita, de la flor i planta Ornamental o de l'oli), el Consell Català de l'Alimentació, el Consell de Caça de Catalunya i les Juntes Consultives de les Reserves Nacionals de Caça, entre d'altres, per als pròxims cinc anys.

La representativitat s'establirà a partir del percentatge de vots obtinguts per cada candidatura. El percentatge necessari per adquirir la condició d'organització professional representativa és del 15% dels vots vàlids emesos en les eleccions.

En les Eleccions Agràries celebrades el 2016 es van constituir 565 meses electorals en 555 municipis i la participació va ser del 53,9% sobre un cens de 26.001 electors. Es van presentar tres candidatures i Unió de Pagesos va obtenir el 56,8% dels vots; JARC, el 27,5%, i Asaja, el 12,8%, amb la qual cosa aquesta entitat no va obtenir representació.

El Departament d'Agricultura preveu donar a conèixer els resultats de les Eleccions Agràries 2021 cap a les 18.30 hores d'aquest divendres, una vegada finalitzat el procés de votació.

 

Participació