La Paeria aposta per 14 projectes propis i set de vinculats per als fons Next Generation

Miquel Pueyo considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana i anima la ciutadania a implicar-se en les propostes presentades i a presentar-ne noves

Miquel Pueyo i Mariama Sall, en la presentació dels projectes Next Generation.
Miquel Pueyo i Mariama Sall, en la presentació dels projectes Next Generation. | Josep Regany
Josep Regany
24 de març del 2021
Actualitzat el 25 de març a les 10:11h
L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui els 14 projectes propis i set de vinculats, pressupostats amb 124,64 milions d’euros, amb què aposta per als fons europeus per a la transformació digital i ecològica Next Generation.

Aquest conjunt d’iniciatives inclouen un total de 46 actuacions, set de les quals proposades per organismes vinculats com l'Institut Municipal d’Ocupació, Turisme de Lleida, la Fira de Lleida o el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari.

“Aquest plantejament és, però, només un punt de partida, la versió 1.0 amb la qual, com a Ajuntament de Lleida, treballem i a la qual anirem incorporant-hi nous actors i noves actuacions” ha remarcat l’alcalde Miquel Pueyo en la presentació. El paer en cap ha convidat la ciutadania a incorporar noves propostes o participar en les ja creades a través d’un formulari de participació. En aquest sentit, també s’ha fet públic el dossier amb els projectes per tal de facilitar la incorporació d’idees.

Amb l’objectiu d’avançar en aquesta iniciativa per a la recuperació de la ciutat, el paer en cap ha signat avui el decret per constituir formalment el Consell Tècnic Next Generation Lleida, encapçalat pel coordinador general de la Paeria, Josep Maria Sentís. Miquel Pueyo ha afirmat que considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana, el plantejament de Lleida com a una ciutat més verda, sostenible i saludable i la modernització i digitalització del teixit industrial i de les PIME així com la recuperació del turisme i l’impuls de l’emprenedoria.

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha remarcat que els projectes proposats compleixen àmpliament els Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’acord amb la voluntat i el compromís del Govern de la Paeria. Es basen, també en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i en els acords de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre amb la participació dels principals actors de Lleida per abordar la recuperació de la ciutat davant el desafiament de la Covid-19.

Els 14 projectes (amb un total de 39 actuacions) liderats directament per la Paeria preveuen una inversió de 118.4 milions d’euros. Els altres set encapçalats per l’IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida enen un pressupost de 6,24 milions d’euros.

La dotació prevista en cada projecte és orientativa i anirà en funció del detall de la convocatòria dels Next Generation: “tenim, doncs, una mena de carta als Reis pensada, treballada i consensuada que esperem que sigui el més viable possible”, ha explicat l’alcalde.

Els 14 projectes de l’Ajuntament de Lleida s’engloben en quatre grans grups

El primer grup tracta la transformació verda, amb projectes com la voluntat de potenciar els desplaçaments en bicicleta o bona gestió dels residus per estalviar recursos i afavorir l’economia circular. El segon grup abora la transformació digital, amb la idea de la tecnologia com a palanca de canvi o un Big Data per aconseguir una gestió municipal més eficient.

En tercer lloc, trobem la modernització i digitalització de les PIME, amb projectes de digitalizació comercial o la reactivació dels polígons industrials de Lleida. Finalment, el quart grup fa referència a l'atenció a les persones per crear eixos verds dins i fora de la ciutat o posar les TIC al servei de la cura de la gent gran.

Els set projectes de l’IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida inclouen iniciatives relatives a l’empoderament tecnològic, el foment de l’economia de la cura, el Digital Innovation Hub Sector Agro, l’optimització energètica i de sostenibilitat, les fires per la innovació, transformació digital i sostenibilitat, la digitalització dels agents turístics o la provisió de bicicletes elèctriques per a les rutes turístiques.