Medi ambient

Lleida acollirà el 2022 un congrés de Bioeconomia i Innovació

Es vol avançar en la millora de la competitivitat, l'eficiència i el respecte pel medi ambient

per Redacció, 24 de març de 2021 a les 21:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT) 2022 es farà a Vic i Lleida. Neix amb aquestes dues seus i amb l'objectiu d'impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d'estratègies empresarials i innovacions tecnològiques per produir aliments i bioproductes "més eficients, saludables i respectuosos envers el medi ambient".

Així s'ha detallat en la presentació oficial que s'ha fet a Vic, en el marc del Mercat del Ram. Un acte que ha estat presidit per la consellera d'Agricultura en funcions, Teresa Jordà. També hi ha assistit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.


L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que el nou congrés és una oportunitat per fomentar el "progrés i desenvolupament econòmic" de les zones rurals, afavorint noves activitats i llocs de treball i prioritzant l'economia circular i les baixes emissions. També ha dit que el Mercat del Ram que es farà aquest cap de setmana amb les restriccions sanitàries, com la Fira de Sant Miquel de Lleida que es fa a la tardor són la prova que els dos ajuntaments donen suport al sector primari.

Per la seva banda, el batlle de Lleida ha destacat que el congrés ha de permetre "fer un salt endavant" en el sector agroalimentari, a partir de la modernització i la digitalització, però també un replantejament que "garanteixi que els processos productius són respectuosos amb el medi ambient". I ha reconegut els "lligams" entre les dues ciutats tot dient que són "baules d'una mateixa cadena d'un sector essencial imprescindible".


Una aposta de país

La consellera d'Agricultura en funcions, Teresa Jordà, ha afirmat que l'aposta per la bioeconomia i uns processos productius respectuosos amb l'entorn i compromeses socialment i ambientalment són una estratègia de país. I ha remarcat que la sortida de la crisi generada per la pandèmia ha de passar per l'aposta d'una economia més verda. Un paper que la bioeconomia hi jugarà un "paper cabdal".


D'altra banda, ha apuntat la necessitat d'"accelerar" la transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim per poder assolir els objectius pel Pacte Verd Europeu i els de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

El Departament d'Agricultura lidera l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya que té per objectiu promoure el desenvolupament sostenible de l'economia catalana mitjançant el foment de l'aprofitament i la producció de recursos i processos biològics renovables. També promou la conservació del medi i la biodiversitat.

Fa pocs dies s'ha obert un procés de participació pública per informar a la ciutadania sobre els objectius estratègics i les mesures recollides al document. La idea és rebre propostes que permetin completar i adaptar-ho a les propostes plantejades.

El desenvolupament del pla també obre la possibilitat de generar noves activitats que permetin atraure talent i potenciar l'equilibri territorial.

 

Participació