Treball vol evitar irregularitats laborals a la campanya de la fruita

El Departament remarca que, majoritàriament, les empreses del sector "fan bé les coses"

Redacció
23 de març del 2021
Actualitzat a les 19:58h
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els sindicats UGT i CCOO reforçaran la coordinació per fer aflorar aquelles situacions en què es detectin possibles incompliments de la normativa laboral o sanitària en la campanya de la fruita.

Tot i això, el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Enric Vinaixa, ha remarcat que, "majoritàriament, les empreses del sector fan bé les coses". CCOO i UGT confien que la campanya de la d'enguany "sigui un exemple i no es detectin gaires situacions en què hagi d'intervenir la Inspecció de Treball". Així mateix, han destacat "la voluntat" de Treball de "posar efectius i dedicar temps i hores per erradicar el frau" en la contractació que pugui existir.

Les tres parts han acordat en la reunió mantinguda aquest dimarts a Lleida intensificar la coordinació amb vista a les actuacions de control que pugui dur a terme la Inspecció de Treball durant la pròxima campanya de la fruita, reforçant així la col·laboració que ja porten a terme en els darrers anys, segons ha explicat Vinaixa.

El director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, ha concretat que aquesta coordinació s'incrementa perquè hi hagi "una efectivitat i major incidència en les actuacions", especialment per poder vetllar pels drets laborals dels treballadors, i també en temes de prevenció derivats de la covid-19.

A la vegada, Vinaixa ha dit que aquest treball coordinat amb els agents sindicals també serveix "per potenciar allò que es fa bé" perquè "majoritàriament, les persones, els empresaris i el sector ho fa bé" tot i que "malauradament sempre hi ha situacions que no haurien de ser i que fan que es dimensioni" quan són minoritàries.

Des de CCOO i la UGT han valorat positivament el compromís de Treball per treballar coordinadament per detectar possibles incompliments laborals o de la normativa sanitària en la pròxima campanya de la fruita, incrementant així la col·laboració duta a terme en anys anteriors amb aquest objectiu.

La secretària del sector Agroalimentari de la UGT FICA de Catalunya, Alícia Buil, ha indicat que la reunió a tres bandes "constata que aquesta problemàtica existeix i que el frau existeix" però ha destacat "la voluntat clara" del Departament de "posar efectius i dedicar temps i hores per erradica-lo".

Per la seva banda, la secretària general de CCCO de les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha explicat que l'objectiu és "treballar quan es detecti una situació de vulneració de drets socials o laborals i buscar un mecanisme per ser més efectius i poder actuar de forma coordinada i immediata. "Esperem que la campanya de la fruita d'enguany sigui un exemple a les nostre terres i no ens trobem amb gaires situacions en què hagi d'intervenir la Inspecció de Treball", ha afirmat.