Diputació

Talarn allunya l'època de Reñé: «Els fons públics es reparteixen ara amb transparència i equitat»

Destaca que l'arribada d'ERC a la presidència de la Diputació de Lleida "ha servit per iniciar una transformació més que notable en la gestió"

per ACN / Àlvar Llobet , 23 de març de 2021 a les 09:22 |
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn | ACN
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha afirmat que l'arribada d'ERC a la presidència de la institució "ha servit per iniciar una transformació més que notable en la gestió de la Diputació, impulsant criteris objectius i d'equitat en el repartiment dels fons públics i millorant en la transparència".

Així, s'ha pronunciat després de la roda de premsa conjunta d'aquest dilluns dels grups del PSC, UA, ECP i de Cs en la qual han reclamat a l'actual equip de govern l'adopció de mesures per evitar que puguin repetir-se irregularitats administratives com les detectades per la Sindicatura de Comptes en contractacions efectuades per la diputació lleidatana en l'exercici 2017, sota la presidència de Joan Reñé (CiU).


El president de la Diputació de Lleida s'ha refermat aquest dilluns en l'anunci que va fer en el darrer Ple quan va explicar que ha sol·licitat un informe als serveis jurídics de la institució sobre les possibles responsabilitats que puguin derivar-se de les suposades irregularitats administratives detectades per la Sindicatura durant l'exercici 2017. "Fins que no disposi d'aquest informe ha de prevaldre la presumpció d'innocència sobre possibles responsabilitats jurídiques", ha afirmat Talarn.

Tot i així, ha assegurat que el govern analitzarà les propostes de l'oposició quan les rebi. Entre altres, els grups d'En Comú Podem, del PSC, d'Unitat d'Aran i de Ciutadans, han demanat la creació en el termini d'un mes d'una Oficina de supervisió de processos.


Talarn també ha assenyalat que, abans de disposar de l'informe de la Sindicatura de Comptes, l'actual govern "ja havia començat a endreçar els aspectes que se senyalen com administrativament incorrectes en l'informe". En aquest sentit, ha explicat que, des de l'inici del mandat, s'han eliminat els ajuts directes discrecionals amb la implementació de plans econòmics "equitatius i transparents" que, a més, "han suposat un increment dels fons destinats als ajuntaments". "Per aquest 2021 hi destinem el 47% de la inversió i els ajuts a ajuntaments i consells comarcals, que són prop de 50 milions d'euros", ha indicat. Així mateix, ha destacat que "s'han deixat de fer les contractacions directes esmentades a l'informe, que a l'actualitat són ara contractes realitzats després d’un procés de licitació pública".

Talarn també ha posat de relleu que el procediment d'urgència "només s'ha fet servir per temes de la covid-19, d'acord amb les instruccions aportades al seu dia pel govern de l'Estat". La Diputació de Lleida també ha creat l'Oficina de Supervisió de Projectes, d'acord amb la Llei de Contractes del Sector Públic per supervisar aquells projectes d'obres que superen els 500.000 euros de base de licitació. A la vegada, el president ha recordat que s'està implementant un reforç dels òrgans de fiscalització de l'acció de govern, que són la Intervenció i la Secretaria General de la Diputació, a través d'un procés de selecció públic, amb la incorporació d'una Assessoria de Gestió Econòmica i una Vicesecretaria.

 

Participació