Els comuns reclamen dimissions de JxCat a la Diputació per la gestió de Joan Reñé

Amb PSC i C's volen crear l'Oficina de Supervisió de processos per evitar nous casos de contractacions irregulars

Redacció
22 de març del 2021
Actualitzat el 23 de març a les 8:55h
El grup d'En Comú Podem (ECP) a la Diputació de Lleida ha reclamat la dimissió dels diputats de JxCat que continuen al govern respecte al mandat passat com a forma d'assumpció de responsabilitats polítiques després que es conegués l'informe de la Sindicatura de Comptes que analitza la fiscalització de la institució corresponent a l'exercici de 2017, i que va posar de relleu irregularitats en la contractació administrativa.

En una roda de premsa conjunta amb els grups del PSC i C's, a l'oposició a la corporació, han proposat la creació de l'Oficina de Supervisió de processos per evitar nous casos com aquest. Els Comuns han encarregat un informe i es reserven el dret d'emprendre accions legals.

La diputada i portaveu d'ECP, Elena Ferre, ha reclamat al president de la corporació, Joan Talarn, que si no es produeixen les dimissions sigui ell qui destitueixi els càrrecs de l'anterior administració per preservar l'ètica i la transparència. Els diputats de JxCat que van formar part de l'anterior govern a la Diputació i que ara tenen càrrec de govern són el vicepresident primer, Jordi Latorre i el vicepresident tercer, Antoni Navinés. De l'anterior mandat però com a diputats del grup hi ha la portaveu Rosa Pujol, i els diputats Eloi Bergós, Rosa Maria Perelló i Francesc Sabanés.

Comuns, PSC i C's plantegen que en el termini d'un mes es creï l'Oficina de Supervisió de processos, que incorpori el disseny d'uns objectius institucionals clars i que elabori una guia d'avaluació de riscos identificant les possibles àrees vulnerables. Aquesta oficina, hauria d'implementar, segons les tres forces, controls de legalitat i controls de gestió, així com proporcionar assessorament i atendre consultes de forma transparent.

Els tres grups de l'oposició també reclamen una auditoria de serveis de contractació, l'elaboració d'un pla estratègic d'inversions, posar en marxa el Saló de la Contractació Pública de la Diputació, homologar les empreses a contractar en casos d'urgència i implementar la cultura de l'organització incloent la integritat i els valors ètics.

Elena Ferre ha considerat que totes aquestes actuacions acordades amb socialistes i C's "són fonamentals" per fer que la Diputació sigui creïble des del punt de vista de "l'ètica i la transparència". En aquest sentit, ha insistit a reclamar la dimissió de càrrecs polítics i assessors vinculats a les irregularitats detectades per la Sindicatura i que segueixen al govern actual.