Ajuts

Les organitzacions agràries no volen condicions per als ajuts del Filomena

JARC, Unió de Pagesos i la FCAC comparteixen criteri i demanen una rectificació en els ajuts pel Filomena

per Redacció, 19 de març de 2021 a les 18:14 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos valora positivament que Agricultura activi un ajut perquè que les explotacions d'olivera afectades pel temporal Filomena puguin recuperar el potencial productiu, segons va informar el Departament a la Taula sectorial de l'Oli d'aquest dijous.

Tal com demanava l'organització agrària, els beneficiaris de l'ajut seran els professionals titulars d'explotacions que hagin patit danys superiors al 30% en el potencial productiu en les finques. La proposta d'Agricultura inclou, però, la condició d'haver de contractar l'assegurança agrària els pròxims cinc anys per accedir a l'ajut. Unió de Pagesos es mostra contrari a aquesta obligació "fins que l'assegurança no es millori i el sector estigui d'acord amb aquesta millora".


L'ajut plantejat per Agricultura parteix d'un mòdul base equivalent al valor de la collita del conreu de l'olivera d'un any, diferenciant conreu de secà, regadiu i superintensiu i aplicant un mòdul màxim en cada cas. L'ajut plantejat parteix de dos trams de dany, entre el 30% i el 60% i més del 60%. Segons el Departament, el procediment de tramitació de les sol·licituds d'ajut serà el mateix que les del temporal Gloria i preveu que surti publicat el juny.

Tot i això, Unió de Pagesos es mostra contrari al fet que per poder accedir a l'ajut els productors hagin de contractar l'assegurança agrària durant els pròxims cinc anys, al menys "fins que l'assegurança no es millori i el sector estigui d’acord amb aquesta millora", assenyalen des del sindicat.


En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) demana al Departament d'Agricultura que "rectifiqui alguns aspectes" de la proposta d'ajuts per pal·liar els danys del temporal Filomena.

En concret, consideren que les condicions i obligacions que els beneficiaris han de complir per rebre l'ajut son "un pas enrere" respecte a les propostes i peticions que el sector va presentar el mes de febrer passat. Així, consideren que "l'obligació de contractar l'assegurança dins el període de 5 anys a partir de la resolució de la concessió de l'ajut suposa un greuge important". "Més quan el propi Departament ha reconegut públicament que l'assegurança no ha donat resposta als danys provocats pel temporal Filomena" valoren.


La FCAC també valora positivament que s'estableixin ajuts per ajudar als productors dels sector de l'olivera afectats pel temporal Filomena. Tot i això, reclamen que es rectifiqui la proposta que el Departament va presentar aquest dijous a la Taula Sectorial de l'Oli d'Oliva.

Finalment, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) es mostren contraris a la proposta d'ajut pels danys provocats pel temporal Filomena en l'olivera que va fer el Departament d'Agricultura en la Taula Sectorial de l'Olivera ja que "obligaria a assegurar els cultius a tots aquells que sol·licitin l'ajut".

Abans, però, caldria que Enesa i Agroseguro revisin les condicions de les assegurances, a partir de les indicacions que la Taula de Treball d'Assegurances li traslladarà per consens del sector. "No poden demanar que els productors d'olivera contractin un servei que han pogut comprovar després del temporal que no funciona", assenyalen des de JARC. "Les indemnitzacions que han rebut els agricultors han estat molt minses", afegeixen.
 

 

Participació