Cs porta ara a Fiscalia els presumptes contractes irregulars de Joan Reñé a la Diputació

La formació exigeix responsabilitats polítiques en cas que el ministeri fiscal observi indicis de frau o malversació

Redacció
19 de març del 2021
Actualitzat a les 19:55h
Joan Reñé, expresident de la Diputació de Lleida
Joan Reñé, expresident de la Diputació de Lleida | José Manuel Gutierrez
Ciutadans ha presentat una denúncia davant la fiscalia de Lleida per les suposades irregularitats administratives detectades per la Sindicatura de comptes en contractacions de la Diputació de Lleida el 2017, sota la presència de Joan Reñé.

La portaveu de Cs a la diputació lleidatana, Maria Burrel, considera que es tracta d'un fets "molt greus" i que "no serveixen unes simples disculpes sinó que cal arribar al fons de la qüestió". Amb la denúncia presentada, acompanyada de l'informe de la Sindicatura, Ciutadans emplaça la fiscalia a indagar si "pot existir algun indici de frau o malversació". En aquest cas, "els polítics hauran de respondre de les seves responsabilitats" ja que diputats de l'actual govern també en formaven part aleshores.

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, i la diputada del partit a la Diputació de Lleida i regidora a la Paeria, Maria Burrel, han portat aquest divendres a la fiscalia de Lleida les suposades irregularitats detectades per la Sindicatura de Comptes en contractacions afectades per la diputació lleidatana durant l'exercici 2017, sota la presidència de Joan Reñé (CiU).

L'informe de la Sindicatura assenyala contractacions directes per valor d'1,43 milions d'euros sense cap procediment de licitació. Entre aquestes despeses destaquen el servei d'assistència sanitària per al personal, els serveis i subministraments informàtics i els subministraments de gasoil. A més, segons l'informe, nou dels contractes d'obra fiscalitzats es van tramitar pel procediment d'urgència "sense justificació".

Burrel ha defensat que "la ciutadania ha de tenir informació de com es va fer la contractació en l'anterior mandat" a la Diputació de Lleida. Es tracta d'uns fets que considera "molt greus" i sobre els quals Cs "ha demanat explicacions a l'actual equip de govern" de la institució.

Carrizosa ha acusat ERC, que governa a la Diputació de Lleida juntament amb el grup de JxCat -en el qual hi ha membres del PDeCAT-, de "no estar fent res" en relació amb "aquesta corrupció que es va desenvolupar per membres de l'actual PDeCAT d'Artur Mas, amb els vells mètodes d'enganyar en la contractació, de trossejar contractes, de prescindir del procediment i utilitzar el diner públic per utilitzar les seves pròpies xarxes clientelars".

"Això és una peça més de la corrupció que hem vist a Catalunya i Ciutadans és el partit que lluita contra això", ha afirmat. "Ho fem a la Diputació de Lleida i ho hem fet a Barcelona quan, per exemple, quan vam denunciar el trossejament de contractes de Laura Borràs a la Institució de les Lletres Catalanes", ha afegit Carrizosa.

Maria Burrel ha criticat que l'actual govern de la diputació lleidatana hagi esperat tres mesos a encarregar un informe als serveis jurídics de la corporació en relació amb les irregularitats en contradicció administrativa detectades l'any 2017 per la Sindicatura de Comptes. La diputada considera "molt rellevant" que no s'hagin fet al·legacions a l'informe, cosa que "vol dir que es reconeixen aquestes irregularitats i forma d'actuar per part de l'anterior govern".

En aquest sentit, "Cs no permetrà que es blanquegin o es maquillin aquests fets amb l'encàrrec d'un informe" sinó que "cal anar més enllà perquè la fiscalia inici les accions legals que consideri", ha assegurat.

La diputada provincial ha recordat que en l'actual equip de govern hi ha diputats que també tenien responsabilitats el mandat passat a la Diputació de Lleida i, per tant, "eren coneixedors dels fets". "Volem que es depurin les responsabilitats que siguin necessàries sobretot a nivell polític per aquestes irregularitats en la contractació administrativa que va tenir lloc el 2017", ha afirmat Burrel.

Per la diputada, "no serveixen unes simples disculpes sinó que cal arribar al fons de la qüestió i que la fiscalia indagui si en aquests contractes pot haver-hi algun indici de frau o malversació".