Sixena

Belles Arts alerta del precedent del cas Sixena i mostra «preocupació» per la sentència del Suprem

Jorge Español espera que l'Alt Tribunal rectifiqui i li demana que tingui en compte els arguments de la Reial Acadèmia

per Redacció, 19 de març de 2021 a les 11:56 |
Imatge de l'operació trasllat de les obres | Jordi V Pou
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Reial Acadèmia de Belles Arts considera un precedent "perillosíssim" que el Suprem legitimi la venda dels béns del Monestir de Sixena.

I és que la sentència concloïa que els contractes de compravenda no eren vàlids perquè la titular dels bens era una persona jurídica diferent de la venedora, però rebutjava la causa de la nul·litat apreciada per l'Audiència d'Osca que considerava les obres "fora de comerç" perquè estaven protegides. Aquest extrem és el que també preocupa l'advocat Jorge Español, que tem que el patrimoni espanyol sigui venut a l'estranger quan els monestirs es buidin de religiosos i per això, va demanar una ampliació de la sentència al gener i fa 15 dies va instar al Suprem a demanar informes a Belles Arts i a Història.


La Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, a petició d'Español, ja s'ha pronunciat respecte a la sentència del Suprem sobre l'art de Sixena. En un escrit que ha enviat al Ministre de Cultura, a la Conferència Episcopal Espanyola i a l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Belles Arts veu amb una "preocupació enorme" el contingut de la sentència del Suprem del 14 de gener de 2021, que legitima la venda de béns patrimonials del Monestir de Sixena.

Belles Arts considera que les peces formaven part d'un bé protegit i que mai haurien d'haver-se separat d'aquest. És per això que el fet que el Suprem obri la via a que els elements que formen part d'un bé protegit puguin se objecte de venda de manera separada, estableix un "precedent perillosíssim que pot ocasionar conseqüències greus pels béns del Patrimoni Històric".


Petició de concreció de Sixena al Suprem

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, ha explicat a l'ACN, que si es permet la venda de béns protegits, el patrimoni espanyol de tots els Monestirs de l'Estat podria acabar en equipaments internacionals quan els monestirs de l'Estat es buidin de religiosos. És per això que el lletrat va demanar al Suprem cinc dies després de fer-se pública la sentència que emetés una interlocutòria complementària per donar resposta a aquest extrem.

 

Participació