Activitat cinegètica

Asaja demana que es permeti caçar fauna salvatge per evitar danys en cultius

Han recollit 350 signatures que entregaran a Agricultura i adverteixen que l'afectació en alguns conreus arriba al 90%

per Redacció, 18 de març de 2021 a les 15:25 |
Asaja Lleida ha presentat aquest dijous prop de 350 signatures al Departament d'Agricultura per demanar mesures urgents per frenar els danys de la fauna salvatge sobre les explotacions agràries i ramaderes.

Denuncien que el confinament ha fet augmentar de manera "descontrolada" el nombre de cérvols, cabirols i porcs senglars, cosa que està provocant una pèrdua en la producció de fins al 90% en algunes finques.


Per aquest motiu, demanen a Agricultura que ampliï el període de caça d'aquestes espècies i que s'engeguin plans específics per minimitzar les destrosses produïdes per senglars i conills. Els municipis afectats també asseguren que aquest augment de la fauna salvatge ha fet incrementar el nombre d'accidents a les carreteres.

L'organització agrària ha explicat que els temps de caça "molt marcats" i l'absència d'activitat cinegètica durant el confinament han provocat que la fauna salvatge s'hagi "descontrolat" a comarques d'interior com ara la Segarra, Noguera, Solsonès, Urgell i Alt Urgell. Aquest fet està provocant danys importants a les explotacions agràries i ramaderes que es tradueixen amb pèrdues de la producció de fins al 90%, segons l'entitat.


A més de menjar-se els cultius, pagesos d'aquests territoris també alerten que les banyes que els hi cauen als cabirols i cérvols provoquen avaries a la maquinària agrícola, i que en els darrers mesos també han augmentat els accidents a la carretera amb fauna salvatge involucrada.

Davant d'aquesta situació, aquest dijous, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, i l'alcalde de Biosca (Segarra), Josep Puig, han entregat 350 signatures a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura a Cervera per demanar solucions que ajudin a pal·liar els efectes d'aquesta fauna salvatge.


Així, el sindicat demana que s'obri la caça de cérvols, cabirols i daines amb els mateixos períodes que el porc senglar, i que es redacti un pla específic per a solucionar la problemàtica del porc senglar i un altre per abordar els danys que els conills provoquen a les plantacions de fruita dolça al Segrià i Pla d'Urgell. Per altra banda, també sol·licita una revisió del concepte de l'assegurança per aquesta problemàtica i que aquest s'adapti a la realitat del territori.

"La fauna salvatge ens està produint destrosses al camp. Si hi ha destrosses perdem producció agroalimentària i, si perdem això, com volem fer que els joves s'incorporin al camp", s'ha preguntat Pere Roqué. El president d'Asaja Lleida ha indicat que la recollida de signatures és un "crit de socors" per demanar solucions davant una fauna salvatge que qualifica de "desmesurada".

En la mateixa línia, s'ha expressat l'alcalde de Biosca, Josep Puig, que ha assenyalat que aquesta problemàtica pot accelerar encara més el despoblament que pateixen alguns municipis. "Fa que la gent no es quedi al territori, i si anem a menys tot va a menys, i el sistema econòmic en surt perjudicat", ha dit. De fet, Puig ha destacat l'increment "brutal" de porcs senglars al terme municipal. "L'any passat se'n van matar 250 i enguany ja en portem 480", ha indicat.
 

Un agricultor assenyalant els danys que cérvols i cabirols han provocat en un camp d'ordi, a Biosca Foto: ACN

 

Participació