Espanya suspèn durant quinze dies la vacunació amb AstraZeneca

Una vintena de països havia pres ja la decisió per efectes adversos en alguns pacients, tot i que l'Agència Europea del Medicament recomana continuar subministrant el fàrmac

Imatge d'arxiu de la vacuna.
Imatge d'arxiu de la vacuna. | Adrià Costa
NacióDigital
15 de març del 2021
El Ministeri de Sanitat ha acordat amb les comunitats suspendre durant quinze dies la vacunació amb AstraZeneca de forma preventiva, com ja ha decidit una vintena de països europeus, entre els quals Alemanya, França i Itàlia.

La decisió s'ha pres en un consell interterritorial de Salut convocat d'urgència, després que diverses comunitats i països hagin optat per aquesta mesura preventiva davant una trentena de casos de trombosi d'entre els cinc milions de vacunats a Europa, una patologia que no s'ha demostrat que tingui cap relació directa amb l'administració del fàrmac. 

Fins ara a Espanya es vacunava amb AstraZeneca les persones menors de 55 anys pertanyents a professions essencials, com ara els mestres o els agents de cossos policials. De forma preventiva, la setmana passada ja s'havia aturat la decisió d'elevar l'edat màxima per subministrar aquest fàrmac a persones d'entre 55 i 65 anys. 

La setmana passada Catalunya va retirar 2.000 dosis del fàrmac per precaució, com ja havien fet el País Valencià, Canàries, Andalusia, Astúries i Castella i Lleó. A Europa han pres la decisió d'aturar la vacunació amb AstraZeneca també Àustria, Dinamarca, Noruega, Islàndia, Estònia i Lituània.

L'Agència del Medicament decidirà sobre la vacuna dijous

​L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) decidirà dijous si actualitza l'opinió sobre la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, però per ara insisteix que són "pocs" els casos en relació amb la població vacunada i ha recordat que "milers de persones" pateixen trombosis cada any. L'organisme remarca que "el nombre de casos en persones vacunades no sembla ser superior al vist en la població general".

"No veiem cap problema per continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna", ha dit aquest dilluns Marco Cavaleri, cap de l'estratègia de vacunes del regulador de la UE en un comunicat. L'organització reitera que no hi ha evidències que indiquin un "risc" vinculat al vaccí britànic i per això l'organisme defensa mantenir la vacunació amb AstraZeneca.

En la mateixa línia es posiciona l'Organització Mundial de la Salut. "De moment no hem trobat que hi hagi una relació entre la vacuna i els casos de trombosi detectats. De fet, les taxes en què es produeixen trombosis entre els vacunats són més baixes fins i tot que entre la població general", sosté Soumya Swaminathan, cap de científics de l'organisme. A més, destaca que "cal tenir en compte els beneficis de vacunar la població contra una malaltia que sabem que està matant milions de persones arreu del món".

"Hi ha persones que moren cada dia, per la qual cosa és normal que hi hagi persones que han estat immunitzades i moren. Els informes disponibles fins ara no estableixen una relació directa amb els coàguls, ja que aquest percentatge s'ha observat també entre la població general", ha dit la subdirectora general per a l'accés a medicaments de l'organisme, Mariângela Simão.