Arrenca la campanya de reg al canal Segarra-Garrigues

Enguany se sumaran més de 1.000 hectàrees de cultius a la zona regable

El canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell i al fons Tàrrega
El canal Segarra-Garrigues a l'alçada del Talladell i al fons Tàrrega | ACN
Redacció
15 de març del 2021
Actualitzat a les 18:55h
La campanya de reg al canal Segarra-Garrigues ha començat aquest dilluns després que el passat dia 11 de març s'obrís l'aigua del canal i ara tots els regants ja poden fer-ne us sense necessitat de demandar-la segons el tipus de cultiu.

El president dels regants, Josep Maria Jové, ha explicat que no serà fins d'aquí unes setmanes que el regadiu s'intensificarà perquè les pluges de l'hivern han permès als cereals aguantar sense regar. Enguany es preveuen sumar més de 1.000 hectàrees de cultius a la zona regable. Pel que fa a les reserves d'aigua, Jové ha explicat que són bones ja que el pantà de Rialb està "més ple que altres anys" i això fa preveure que no hi haurà problemes de subministrament.

El canal Segarra-Garrigues ha donat el tret de sortida a la campanya de reg aquest dilluns. Es tracta de la dotzena campanya des que l'aigua d'aquesta infraestructura va arribar a la primera finca l'any 2009.

Segons el president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, aquests primers dies de campanya seran pocs els agricultors que regaran ja que l'hivern plujós permet que cultius com el cereal puguin aguantar encara alguns dies sense necessitat d'aportacions. Si que podrien començar a regar alguns propietaris de fruiters, mitjançant el sistema gota a gota, però els aspersors encara estaran uns dies a funcionar i més si es té en compte que els propers dies es preveuen noves precipitacions.

Per sort, segons Jové, aquest 2021 és un dels anys més bons en comparació amb els darrers pel que fa al volum de reserves tot i que ja fa 3 o 4 campanyes que no hi ha hagut problemes de subministrament. I es que l'embassament de Rialb, a la Noguera, està més ple que altres anys i també cal afegir-hi la reserva de l'embassament de l'Albagés, a les Garrigues, que també és "important" per si es posessin en marxa els sectors, 10, 11 i 14 del canal.

Enguany estava previst començar la campanya amb l'entrada dels nous sectors 13 (Aitona, Llardecans i Seròs) i també el 15, a Castelladans, però a causa de les nevades del temporal Filomena, les obres del reg s'han retardat dos mesos i no serà fins a finals d'abril que s'hi podrà començar a regar.

Segons Jové, també hi ha previsió de sumar el sector 9.1 i tot plegat suposaria que a finals d'anys s'arribi a unes 1.600 hectàrees de nous cultius al Segarra-Garrigues. El canal compta actualment amb uns 2.000 regants i amb les noves incorporacions d'aquesta campanya es podrien rondar les 14.000 hectàrees de reg de les més de 68.000 incloses al projecte global.

Finalment, Jové ha explicat que des del canal estan "lluitant" per incorporar nous cultius al Segarra-Garrigues però ha remarcat les dificultats que això suposa pel que fa la infraestructura paral·lela que es requereix. Ho ha exemplificat amb els pistatxers, que ara estan proliferant molt per la zona de l'Urgell però que és gràcies al fet que hi ha un grup important al darrer, com és Borges, que compra el producte i s'ocupa del tractament posterior abans de la seva comercialització.

Després de l'inici de campanya de reg al Segarra-Garrigues aquest dilluns, l'altre gran canal que rega les terres de Ponent, el d'Urgell, preveu arrencar la seva campanya dilluns que ve 22 de març, amb el reg a demanda segons les necessitats dels pagesos.