Acord per conservar l'espai natural dels secans de Belianes-Preixana

L'actuació s'emmarca en el marc del projecte de cooperació Leader Espais Naturals de Ponent'

Panoràmica dels secans de Preixana-Belianes que es pot consultar al web del Projecte Espais Naturals de Ponent
Panoràmica dels secans de Preixana-Belianes que es pot consultar al web del Projecte Espais Naturals de Ponent | ACN
Redacció
12 de març del 2021
L'Associació Leader de Ponent, a través del projecte Espais Naturals de Ponent, va signar al febrer amb els ajuntaments de Belianes, Tàrrega, Arbeca, Bellpuig, Preixana, Sant Martí de Maldà i Vilanova de Bellpuig un conveni per dinamitzar i conservar l'espai natural dels Secans de Belianes-Preixana.

Aquest conveni preveu fomentar la participació activa dels ens locals que el signen, i implicar-los en la dinamització i preservació d'aquest espai natural. El projecte Espais Naturals de Ponent, finançat en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022, és una aposta d'Agricultura per impulsar i fomentar la dinamització i preservació dels espais naturals i també la seva diversificació econòmica.

Els acords que es detallen al conveni tenen com a objectiu principal el treball coordinat entre totes les parts per a consensuar criteris equilibrats per al bon desenvolupament territorial dels secans de Belianes-Preixana. Així mateix, els convenis inclouen una aportació econòmica que reverteix en l'espai natural.

Les diferents entitats que el signen reconeixen la necessitat de dinamitzar i donar valor als secans de Belianes-Preixana mitjançant la gestió i divulgació del mateix a partir de promoure una generació indirecta d'activitat econòmica, conservar els valors i béns que aquest espais natural proporciona, i suposar una oportunitat de caràcter econòmic, associada a la major afluència de visitants a la zona com a conseqüència de la protecció atorgada.

Secans de Belianes-Preixana

L'espai natural Secans de Belianes-Preixana, catalogat com a zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA) i inclòs a la Xarxa Natura 2000, es troba al sud-oest de la comarca de l'Urgell, i ocupa lleugerament una part de la comarca de les Garrigues. Es tracta d'una zona pseudoestèpica, i que esdevé uns dels últims reductes dels secans autèntics de la plana de Lleida. També n'és protagonista la gran riquesa arquitectònica que hi ha en aquest espai, on destaquen nombroses cabanes, aixoplucs, i marges de pedra seca. Cal destacar alhora l'abundància i diversitat d'ocells esteparis a la zona, com ara el sisó i l'esparver cendrós, els quals aprofiten aquest indret per alimentar-se i reproduir-se.

Cinc anys del projecte Espais Naturals de Ponent

El projecte Espais Naturals de Ponent es va posar en marxa la tardor del 2016 amb la participació activa d'una àmplia varietat d'agents vinculats al territori, i als espais naturals. Té com a objectiu realçar els valors dels espais naturals de la plana de Lleida sobretot, entre la població local per tal de garantir la seva preservació, però també entre la població forana, per fomentar l'ecoturisme i que aquest ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Durant aquests cinc anys, s'hna consolidat diferents accions en el marc del projecte com ara les activitats de descoberta dels espais naturals, la difusió del projecte a través de les xarxes socials, i la participació en fires i congressos. Durant l'any 2020, però, aquestes accions s'han vist afectades per les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19, i algunes s'han pogut adaptar a nous formats, com és el cas dels cursos virtuals d'ornitologia, que han obtingut més de 4.000 visualitzacions a Youtube.

A més, des de fa dos anys, el projecte Espais Naturals de Ponent ofereix una proposta educativa per apropar aquests espais naturals i els seus valors als infants i joves dels centres educatius del territori. Es tracta d'un recurs interessant per treballar la descoberta de l'entorn proper i les competències per a la sostenibilitat.

Espais Naturals de Ponent està coordinat per l'Associació Leader de Ponent, amb el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).