Serret, després de sortir del Suprem en llibertat: «L'objectiu sempre havia estat tornar»

L'exconsellera, que haurà de declarar el 8 d'abril per malversació i desobediència, torna a Catalunya per ser diputada i assumeix "el risc" d'afrontar la causa judicial

Meritxell Serret, després de sortir del Tribunal Suprem
Meritxell Serret, després de sortir del Tribunal Suprem | ERC
Sara González / Joan Serra Carné
11 de març del 2021
Després de més de tres anys exiliada a Brussel·les, l'exconsellera Meritxell Serret ha decidit tornar a Catalunya per exercir de diputada. Serret s'ha personat aquest dijous davant del Tribunal Suprem, que l'acusa de malversació i desobediència per l'organització de l'1-O, on no ha prestat declaració però ha fet constar la seva situació. L'exconsellera compta amb l'assessorament de l'advocat Iñigo Iruin, lletrat d'Arnaldo Otegi, amb una àmplia experiència en casos judicials del moviment independentista basc. Sobre Serret no pesava cap euroordre activa. Aquesta tarda ja serà a Catalunya per poder recollir l'acta del Parlament, després que el Suprem l'hagi deixat en llibertat sense mesures cautelars.

L'alt tribunal ha confirmat que Serret s'ha personat voluntàriament i argumenta que, fins ara, no s'ha atribuït al Departament d'Agricultura pagaments concrets per l'organització de l'1-O. De fet, els condemnats en el judici del procés amb la mateixa acusació que ella van ser absolts del delicte de malversació. La decisió del jutge instructor ha estat la de deixar-la en llibertat un cop la citi per declarar. La pena prevista per al delicte de desobediència, recorda el tribunal, és de multa i inhabilitació de fins a dos anys. En cap cas es tracta de penes de presó.

En una breu declaració a les portes del Suprem, Serret ha exposat que ni tan sols se li ha reclamat una fiança. Haurà de declarar el 8 d'abril a Madrid. "He comparegut per regularitzar la meva situació processal", ha explicat davant dels mitjans, acompanyada de diputats i diputades al Congrés d'ERC, Junts, el PDECat i la CUP. L'exconsellera ha destacat que vol "exercir com a diputada" al Parlament. "No és un canvi d'opinió. El nostre objectiu sempre havia estat tornar", ha apuntat. El que no ha confirmat Serret és si Carles Puigdemont estava al cas de la seva decisió. De fet, ha comentat que "molt poca gent sabia" que tornaria a Catalunya.

En el moviment de Serret -del qual no n'ha tingut constància la cúpula de Junts fins aquest matí- hi ha tingut molt pes el consell professional d'Iruin. Segons les fonts consultades per NacióDigital, l'advocat va fer veure a l'exconsellera que, si estava disposada a tornar a Catalunya -aquesta era la seva intenció i ho havia manifestat en públic-, el primer que havia de fer era personar-se al Suprem. Iruin entenia que els càrrecs permetien ser optimistes en relació a la situació processal de Serret. En el procediment per posar en contacte la dirigent d'ERC i el lletrat d'Otegi va ser clau Marta Rovira, secretària general dels republicans, exiliada a Ginebra.

Des d'ERC subratllen que el pas fet per Serret és una decisió "molt meditada" que té per objectiu aplanar el terreny del retorn de la resta d'encausats. "Estic convençuda que assumint aquests riscos estem obrint camí per tots els companys i companyes que es troben en la meva situació", ha afirmat el partit. Es pretén que el seu retorn -és la primera de les exiliades que fa aquest pas- serveixi per "aclarir, facilitar i revertir" el procés judicial que afecta centenars d'independentistes.

L'exconsellera s'ha mantingut activa políticament. Va ser la número dos de la candidatura d'ERC per Lleida a les eleccions del 14-F en substitució del conseller Bernat Solé, inhabilitat per desobediència per l'organització de l'1-O, i des del 2018 ostentava el càrrec de delegada del Govern a Brussel·les.

"Seguiré treballant per la República Catalana, ara des del Parlament, i defensant els drets i la democràcia davant dels tribunals, no només els meus drets polítics, ni els dels independentistes, sinó els de tots els catalans i catalanes, que són permanentment amenaçats per aquest estat demofòbic", ha assegurat en declaracions recollides pel comunicat emès pel partit. 

Les reaccions d'ERC pel retorn de Serret han estat immediates. El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha celebrat el retorn de l'exconsellera a través de Twitter: "Amb moltes ganes de retrobar-nos i continuar treballant plegats pel país i per la llibertat. Sempre amb tu!". També el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha aplaudit que Serret hagi tornat a l'Estat aquest dijous: "Quines ganes d’abraçar-te estimada! Posarem fi a la repressió contra l’independentisme!". També el president del Parlament, Roger Torrent, ha celebrat el retorn de l'exconsellera.

La interlocutòria del Supre... by naciodigital