Endesa protegeix les línies elèctriques per evitar l'electrocució d'ocells

Les actuacions començaran en 350 torres de mitjana tensió, sobretot de Lleida, l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Empordà

Operaris d'Endesa substitueixen elements d'una torre elèctrica de Gimenells per evitar que els ocells hi puguin xocar o electrocutar-se
Operaris d'Endesa substitueixen elements d'una torre elèctrica de Gimenells per evitar que els ocells hi puguin xocar o electrocutar-se | Laura Cortés/ACN
Redacció
11 de març del 2021
Endesa invertirà aquest any a Catalunya més de 4,6 milions d'euros en l'adequació de suports i la instal·lació de dispositius aïllants i de protecció a diverses línies elèctriques de mitjana tensió.

L'objectiu d'aquestes actuacions és evitar que els ocells, sobretot d'espècies protegides i amenaçades, hi puguin xocar o electrocutar-se i, a la vegada, millorar la qualitat i la continuïtat del servei als clients. Endesa preveu començar modificant unes 350 torres elèctriques que poden suposar un perill per a l'avifauna ubicades, principalment, al pla de Lleida, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i al Baix i Alt Empordà. En els darrers tres anys, la companyia ha adequat més de 2.000 suports a la xarxa elèctrica arreu de Catalunya.

Endesa treballa aquests dies en l'adequació d'una torre de mitjana tensió al municipi de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià) per instal·lar-hi elements per protegir l'avifauna. En aquesta torre s'havien electrocutat dos aligots el 2018, l'últim al novembre. La companyia porta a terme les diferents actuacions seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d'espècies, de manera que es garanteix l'adaptació de manera urgent d'aquells suports que poden tenir un major impacte sobre l'avifauna. Així mateix, s'estudia cas a cas quins són els elements i les modificacions més adients per a minimitzar les interaccions amb l'entorn.

La responsable de Medi Ambient d'Endesa a Catalunya, Marga Díaz, ha explicat que els treballs d'adaptació se centren en reformar el cap de la torre, modificar i redistribuir aparellatges ja existents o en la instal·lació d'elements de protecció i per evitar que els ocells hi puguin xocar o bé hi facin el niu com ara espirals o espantaocells. Per aconseguir-ho, es duen a terme diferents mesures que poden anar des de redissenyar les estructures metàl·liques fins a col·locar fundes protectores.

Aquests dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què un ocell que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales pot haver-hi contacte amb un cable i produir-se una electrocució. Així mateix, en alguns casos, s'instal·len uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d'ocell que eviten que aquests s'hi apropin, així com elements anticol·lisió, en el cas de les línies d'alta tensió, ha assenyalat Díaz. També han doblat la distància entre el cap del recolzament i les parts en tensió per evitar que els ocells hi toquin quan s'enlairen.

Fa més de vint anys que la companyia porta a terme actuacions semblants. En l’últim trienni (2018-2020) ha adequat més de 2.000 suports arreu de Catalunya i, només l'any passat, va adaptar 659 estructures, amb una inversió de gairebé 2,2 milions d'euros.

D'aquestes 659 estructures, 262 torres s'han adaptat a les comarques de Lleida amb una inversió de 864.000 euros, sent el territori català on més actuacions s'han fet.

A la vegada, Endesa continuarà substituint aquest any bona part de la xarxa de baixa tensió que discorre per zones boscoses i que també ajuda a facilitar la convivència entre les infraestructures i els ecosistemes i salvaguardar les espècies que hi habiten o transiten. En aquest cas, es canvia la línia aèria convencional per un nou tram de cable trenat, que permet reduir les mides i l'amplitud física de la línia. Així mateix, es veu més i, d'aquesta manera, contribueix a evitar l'impacte d'ocells. La companyia va substituir durant el 2020 a Catalunya gairebé 220 quilòmetres de cable convencional per cable trenat, amb una inversió superior als 4 milions d'euros.

A Catalunya, transcorren un total de 98.127 quilòmetres de línies elèctriques d'Endesa, més de la meitat aèries (52.681 quilòmetres) i, per tant, subjectes d'alguna manera a interaccions amb l'entorn i amb l'avifauna. A la demarcació de Tarragona es van adaptar l'any 2020, 221 torres elèctriques amb una inversió de 730.000 euros, de les quals a Terres de l'Ebre se n'han adaptat 84, amb una inversió de 277.000 euros. A Osona, es van adaptar 51 torres amb una inversió de 170.000 euros, a Girona 43 torres amb 142.000 euros i a la Catalunya Central, l'any 2020, es van adaptar 30 torres elèctriques amb una inversió de 100.000 euros.
 

Una cigonya sobre una torre elèctrica de Gimenells amb elements nous ja instal·lats per evitar que els ocells hi puguin xocar o electrocutar-se Foto: Laura Cortés/ACN


Conveni amb la Generalitat

Aquestes accions s'emmarquen, en part, en el conveni de col·laboració que l'agost passat Endesa va firmar amb els departaments d'Agricultura i Territori per mitigar els riscos d'electrocució i col·lisió d'aus a la xarxa elèctrica, especialment d'aquelles espècies catalogades com a amenaçades.

Es tracta del primer compromís d'aquestes característiques subscrit per la Generalitat amb una companyia elèctrica i que estableix un marc i protocol d'actuació coordinat. En el marc de l'acord, Endesa es compromet a adaptar, adequar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des del 2014 s'han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l'avifauna, així com aquells que es puguin anar detectant.

Tot i això, Endesa manté des del 2013 una col·laboració amb el cos d'Agents Rurals, els quals informen la companyia quan detecten les línies que podrien suposar un risc d'electrocució per als ocells. Al marge del conveni amb la Generalitat, Endesa també n'havia signat altres en aquesta matèria amb la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona o col·laboracions amb diferents organismes com ara l'Institut per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA).

Pla de conservació de la Biodiversitat

D'altra banda, Endesa té en marxa a Catalunya diversos projectes propis o en col·laboració amb entitats, organismes o empreses externes per desenvolupar solucions que protegeixin la flora i la fauna del territori, i alhora conservar la biodiversitat. Algunes d'aquestes iniciatives són el projecte de conservació i protecció de l'àliga cuabarrada, en col·laboració amb Birding Natura; la protecció del gaig blau a l'Alt Empordà, amb els Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, o la instal·lació de punts d'alimentació per a voltors al Prepirineu i Pirineu de Lleida, de l'ONG Trenca.

Altres projectes en què participa Endesa són el projecte Gallfer que es porta a terme al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a iniciativa de l'organització Paisatges Vius; el projecte amb Birding Natura que es desenvolupa al Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent de Lleida per buscar solucions per evitar l'electrocució d'ocells a la xarxa elèctrica, o el projecte Endesabats, en coordinació amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), per protegir quiròpters a les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida.