Crítiques al Govern per l'espoli del Museu de Lleida i Barbastre vol exposar les obres

Ponsa reconeix que ha faltat comunicació però diu que han treballat junts en la defensa de l'art "des del primer dia"

Pla detall d'un dels clavells que s'han dipositat simbòlicament davant del Museu de Lleida.
Pla detall d'un dels clavells que s'han dipositat simbòlicament davant del Museu de Lleida. | Oriol Bosch/ACN
Redacció
10 de març del 2021
Unes 400 persones convocades pel Cercle d'Amics del Museu de Lleida s'han concentrat aquest dimecres davant del Museu de Lleida just després que les últimes obres de la Franja marxessin dins d'un camió cap a Barbastre. El vicepresident del Cercle, Manel Larraga, ha criticat el "silenci" institucional en tot el procés. "Ens han fallat", ha dit, mentre alguns dels assistents cridaven "Gràcies per res".

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha esquivat les crítiques i, tot i que ha reconegut que hi ha hagut "falta de comunicació" amb el territori i ha assegurat compartir la "indignació", ha dit que tant des del Govern com des del Consorci han treballat junts en la defensa de les obres "des del primer dia".

"Un dia trist"

Per Ponsa, aquest dimecres, "és un dia trist" però assegura que "no és el final de res". En aquest sentit, s'ha compromès a "accelerar els tràmits de cara al Suprem per poder dur el conflicte a Europa i aconseguir fer retornar les 111 obres de la Franja a Lleida. Sobre les crítiques rebudes per haver acceptat lliurar les obres a l'Aragó, contràriament amb el que es va fer amb les peces de Sixena, Ponsa ha dit que tenien clar que "no volien arribar a la desobediència ni tampoc a aquelles imatges tan doloroses de la Guàrdia Civil agafant les obres". Tot i això, Ponsa ha assegurat que les obres no es descatalogaran perquè treballen, diu, amb el convenciment que les obres "tornaran". "Farem l'impossible perquè així sigui", ha afegit.

Peticions al Govern i al Parlament

El Cercle d'Amics del Museu de Lleida ha demanat al Govern que faci tot el possible per evitar que una situació així es repeteixi, després que la Plataforma 'Sijena Sí' hagi mostrat la seva voluntat perquè el Bisbat d'Osca reclami per la via civil quatre béns més de la Franja que es troben al Museu de Lleida i a l'església de Sant Martí de la capital del Segrià.

Larraga també ha demanat que a més de comprometre's des de la Conselleria de Cultura amb el retorn de les obres d'art, s'hi comprometi també el Parlament de Catalunya. "No és un tema de patrimoni lleidatà, és català, però no tot Catalunya ho sap", ha criticat Larraga. Ponsa ha coincidit amb aquesta petició, l'ha qualificada de "molt bona iniciativa" i s'ha compromès a demanar que quan es conformi el Parlament, sigui una de les primeres iniciatives que s'hi treballin.

El Museu de Barbastre vol exposar de forma temporal les obres de la Franja més importants que han arribat de Lleida

El Museu Diocesà de Barbastre – Montsó no descarta organitzar una "petita exposició temporal" amb el màxim nombre possible de peces de la Franja més importants provinents del Museu de Lleida. Així ho ha assegurat el director de l'equipament, Ángel Noguero, després de l'arribada del darrer lot de béns aquest dimecres. Noguero ha dit que es faria per tal que "tots els aragonesos puguin contemplar la importància i qualitat de les obres recuperades".

Ara els tècnics aragonesos volen estudiar l'estat de conservació de les obres i si és necessari, les restauraran. Amb les 41 peces enviades es completa l'entrega dels 111 béns de la Franja en base a l'execució provisional de la sentència del jutjat de Barbastre.
Com ja van fer el divendres passat, el conseller de Cultura aragonès, Felipe Faci, i la directora general de Patrimoni Cultural d'Aragó, Marisancho Menjón, han rebut aquest dimecres les obres provinents del Museu de Lleida. Faci ha qualificat la data com a "històrica" i també ha afegit que s'ha fet "justícia".

En aquest sentit, ha assegurat que el Museu de Barbastre està preparat per acollir i exhibir les peces de la Franja i ha recordat que el govern aragonès ha invertit 10 MEUR en l'equipament per tal que les obres tinguin un espai "digne i totalment equipat".


El bisbe de Lleida lamenta les crítiques de l'Aragó sobre el seu paper en el litigi i diu que "és un dia molt trist"

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha lamentat les crítiques que han arribat de l'Aragó sobre el seu paper en el litigi de l'art de la Franja que aquest dimecres ha tingut el seu punt àlgid amb el trasllat del darrer lot dels 111 béns reclamats al Museu de Lleida. Giménez, que ha assistit a l'acte de suport convocat pels Amics del Museu, ha qualificat la jornada com a "molt trista" però ha assegurat que manté una bona relació amb el bisbe de Barbastre.

Així i tot, ha puntualitzat que li sap greu que se'ls hagi titllat de "lladres" i ha remarcat que no hi ha una base legal al mateix temps que ha defensat la necessitat d'explicar la "història real" que les obres es van portar a Lleida perquè anaven a desaparèixer.

Giménez ha qualificat de molt trist el litigi de l'art de la Franja, sobretot per a la comunitat cristina. Ha comparat el darrer lliurament del lot d'obres a Barbastre amb el judici que va acabar amb la sentència que ha obligat a traslladar-les ja que "causa disgust i dolor". El bisbe també ha reconegut que es va queixar de les crítiques de la conselleria de Cultura quan van apuntar que havia estat el Bisbat de Lleida el qui havia autoritzat el trasllat, però aquest dimecres ha volgut mostrar unitat amb el Consorci.