Lleida diu adeu a l'art de la Franja

El Museu entrega a l'Aragó les obres que faltaven de la col·lecció i posa punt final al litigi iniciat l'any 1995 després de la segregació de les parròquies de la Franja del Bisbat de Lleida

L'art de la Franja ha marxat a l'Aragó
L'art de la Franja ha marxat a l'Aragó | ACN
10 de març del 2021
Actualitzat a les 20:21h
Un camió escortat pels Mossos i carregat amb 42 obres d'art originàries de les parròquies de la Franja de Ponent ha sortit aquest dimecres al matí del Museu de Lleida en direcció al Museu Diocesà de Barbastre-Montsó.

Amb aquest trasllat es completa el lliurament a l'Aragó de les 111 obres que es reclamaven després de l'obertura d'un litigi que es remunta a l'any 1995 quan el Vaticà va segregar les parròquies de la Franja del bisbat de Lleida després de vuit segles. La culminació d'aquest procés de separació va obrir els diferents litigis per la propietat de les obres d'art, que finalment ha acabat aquest dimecres amb la sortida dels béns del museu de la capital del Segrià.

Tot i la marxa de les obres, la part catalana ja ha mostrat la seva voluntat de mantenir la lluita judicial per intentar recuperar les peces. En aquest sentit, El Consorci del Museu de Lleida i la Conselleria de Cultura asseguren que obriran totes les vies judicials i, si cal, arribar al Tribunal europeu de Drets Humans.

La col·lecció que ara es podrà veure a Barbastre comptava amb peces d'orfebreria, ceràmiques i obres com el Frontal de Sant Vicenç, l'Arqueta i el Frontal de Sant Hilari i els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità. Algunes d'aquestes obres estaven exposades a Lleida, per bé que la majoria s'ubicaven als dipòsits de l'equipament lleidatà.

Amb la marxa de les obres de la Franja, l'equipament perd una part de la seva col·lecció diocesana, sobretot de les etapes del romànic i gòtic, unes obres que contribuïen a narrar la història de l'antic Bisbat de Lleida, del qual havien format part les parròquies de la Franja. 

Al marge de les peces de les parròquies de la Franja, el Museu de Lleida ja va veure desmembrada la seva col·lecció amb la marxa de l'art originari del Monestir de Sixena, després de la polèmica irrupció l'11 de desembre del 2017 de la Guàrdia Civil al museu lleidatà per endur-se les peces.

El Govern veu un "rerefons polític" en el litigi de les obres

El Govern ha donat suport aquest dimarts al Consorci del Museu de Lleida en la defensa de l’art i el patrimoni de la Franja, amb un acord aprovat per manifestar el seu compromís en la defensa i protecció del patrimoni cultural.

L'executiu creu que les reclamacions de devolució d’obres que ha efectuat el Bisbat de BarbastreMonzó i el Govern d’Aragó són "reclamacions que poc o gens tenen a veure amb l’art i la seva difusió o protecció", sinó que tenen "un rerefons polític claríssim".