Endesa detecta 591 fraus elèctrics a les comarques lleidatanes l'any 2020

La companyia assegura que l'energia defraudada a la demarcació equival al consum mensual de 27.700 llars

Connexió irregular a la xarxa elèctrica
Connexió irregular a la xarxa elèctrica | Endesa
Redacció
09 de març del 2021
Actualitzat a les 17:08h
Endesa va obrir 591 expedients per fraus elèctrics a les comarques de Lleida l'any 2020, un 6% més que fa cinc anys. La companyia subratlla que l'ús de dispositius d'intel·ligència artificial ha marcat "un abans i un després" a l'hora de combatre el frau. Perquè la digitalització, els comptadors intel·ligents o la monitorització de línies permeten tenir "un mapa en temps real" de la xarxa i detectar on hi ha consums excessius.

En paral·lel, Endesa recorda que treballa de manera coordinada amb Generalitat, ajuntaments i policia per detectar les connexions irregulars (també, vinculades amb el cultiu de marihuana). A la demarcació, l'energia defraudada durant l'any passat equival al consum mensual de més de 27.700 llars, segons la companyia.

Endesa explica que l'ús de la intel·ligència artificial ha suposat un punt d'inflexió a l'hora de tallar les connexions irregulars. "I és que, en només tres anys, entre el 2018 i el 2020, s'ha aconseguit detectar frau elèctric en una de cada dues inspeccions fetes arreu de l'Estat, una xifra que duplica els registres del 2017", explica la companyia.

Endesa explica que, sobretot, aquestes connexions han aflorat gràcies a la digitalització de la xarxa, el desplegament de sensors o la implantació de comptadors intel·ligents. A més, des del 2017, la companyia elèctrica també ha implantat elements d'automatització i monitorització de la xarxa a diferents zones concretes de Catalunya.

Prop de 600 expedients

Aquest dimarts, Endesa ha posat xifres als fraus elèctrics que la companyia ha detectat a les comarques de Lleida. Durant l'any passat, la companyia va obrir 591 expedients per connexions irregulars arreu de la demarcació. Suposa un increment del 6% respecte al 2015, quan la xifra d'expedients oberts va ser de 559, indica Endesa.

L'energia defraudada a les comarques lleidatanes amb aquesta pràctica il·legal va superar durat l'any passat els 7,5 milions de kilowatts hora (kWh), la qual cosa equival al consum mensual de gairebé 27.700 llars, segons la companyia.