VÍDEO Surten del Museu de Lleida cap a l'Aragó una quarantena d'obres de la Franja

Una comitiva del govern aragonès les rebrà al Museu Diocesà

Les obres han sortit del Museu de Lleida
Les obres han sortit del Museu de Lleida | ACN
Redacció
05 de març del 2021
Actualitzat a les 15:32h
El camió escortat pels Mossos i carregat amb una quarantena d'obres d'art originàries de les parròquies de la Franja de Ponent ha sortit pocs minuts abans de les 11 del Museu de Lleida en direcció al Museu Diocesà de Barbastre – Montsó.

Són la meitat dels 83 bens en litigi que encara són a Lleida i que el Consorci del Museu ha acordat lliurar a l'Aragó en compliment a l'execució provisional d'una sentència. Es tracta d'una nova transmesa que culminarà el proper dimecres, en què ja s'hauran lliurat a l'Aragó les 111 obres totals. Una comitiva del govern aragonès encapçalada pel conseller d'Educació i Cultura, Felipe Faci, les rebrà al Museu Diocesà.
  El Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal va presentar a finals de febrer al Jutjat de primera instància número 1 de Barbastre el Pla d'entrega dels 83 béns de la Franja restants que eren objecte de la resolució judicial. El Museu de Lleida ja ha lliurat 28 obres en dos trasllats al Museu de Barbastre.

Eren peces d'orfebreria i d'altres que estaven en dipòsit a l'equipament lleidatà, no exposades. Ara però es lliuren la resta de béns en litigi, inclosos la quinzena que formen part de l'exposició permanent del Museu com el Frontal de Sant Vicenç, l'Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal o els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres.

El Consorci també assenyalava en l'escrit presentat al jutjat que "sense perjudici de la voluntat de complir amb l'ordre d'entrega dels béns", cal advertir de la necessitat de resoldre els recursos presentats a l'auto de l'11 de febrer i les oposicions a l'execució provisional. S'apuntava que això s'hauria d'haver resolt abans del termini de dos mesos que s'havia donat per lliurar els béns el 15 de febrer i s'adverteix que si es compleix la sentencia seria "impossible o d'extrema dificultat" restaurar la situació anterior a l'execució provisional.