Litigi

Ponsa diu que el Bisbat de Lleida no és l'adversari en el litigi de l'art de la Franja

La consellera de Cultura lamenta el trasllat de les obres i diu que aniran fins al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg

per Redacció, 4 de març de 2021 a les 16:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha evitat entrar en polèmica amb el Bisbat de Lleida sobre el trasllat a l'Aragó de les 111 obres d'art originàries de les parròquies de la Franja.

En el marc d'una visita a les actuacions que s'estan duent a terme en diversos equipaments de Puigcerdà i en la vigília del dia d'entrega d'una part important de les peces ha afirmat: "El nostre adversari en aquest tema no és el Bisbat de Lleida ni molt menys, hem intentat treballar bé".


En aquest sentit, ha reiterat que tot plegat és fruit d'una "sentència injusta" i que esperen que el jutge que ha dictat l'ordre doni resposta a les al·legacions presentades. Finalment, ha conclòs: "anirem fins al Tribunal de Drets Humans a Estrasburg i on calgui".

Ponsa ha explicat que el trasllat d'una part de les obres es durà a terme seguint la planificació que ha establert la direcció del Museu de Lleida i ha puntualitzat que la subhasta d'aquest servei es va fer des d'aquest equipament i no des del Departament de Cultura. També ha insistit en dir que tot i l'entrega de les peces a l'Aragó, aquestes no es descatalogaran perquè pensen que "han de tornar on són".


La consellera ha reiterat les seves crítiques a la sentència i ha al·legat que no respecta l'art ni "la unitat de la col·lecció" i que la resolució "no té cap criteri artístic i és completament política". També ha recordat que davant el manament judicial es veuen obligats a entregar les peces tot i ser una qüestió que els "indigna" i que, personalment, no pot comprendre.

Ponsa ha fet aquestes valoracions el dia abans de la primera fase de l'entrega del gruix de les obres amb litigi. Aquesta es completarà el pròxim dimecres dia 10, després que el 15 de febrer passat es lliuressin una vintena de peces d'orfebreria que estaven en dipòsit al Museu de Lleida i que una setmana més tard es traslladessin cinc objectes més al Museu diocesà de Barbastre – Montsó.


Visita a les obres del Museu Cerdà i la biblioteca

La visita de la consellera a Puigcerdà ha servit per conèixer l'estat de les obres d'adequació d'una nova planta d'exposició permanent al Museu Cerdà, que han d'estar enllestides al maig. Posteriorment, s'ha desplaçat a la Biblioteca Comtat de Cerdanya, on recentment també ha començat una actuació per ampliar i "posar al dia" l'equipament, la qual té un cost de prop de mig milió d'euros i compta amb una subvenció del Departament de Cultura de 400.000 euros.

El recorregut ha continuat a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya, on hi ha un projecte pendent d'executar que permetrà traslladar l'equipament a l'edifici de l'Antiga Acadèmia de l'estany de Puigcerdà. Sobre aquesta qüestió, Ponsa ha dit que són conscients de la manca d'espai que hi ha a les dependències actuals i que les futures instal·lacions permetran donar un caire de "referència comarcal" a l'arxiu.

Per la seva banda, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que l'arxiu actual és dels més "saturats" de Catalunya i que aquesta situació implica que una part de la documentació hagi d'estar temporalment dipositada en d'altres equipaments, a més d'impedir l'ingrés del fons municipals de diverses localitats de la comarca. A més, també s'ha referit a la materialització de la compra del Casino Ceretà, prevista per aquest primer semestre de l'any i sobre la qual ha recordat que el seu objectiu és el de poder oferir una programació estable d'espectacles teatrals.

 

Participació