1
coronavirus

Elaboren un menú per a pacients amb Covid ingressats a l'Arnau de Vilanova i el Santa Maria

La dieta està enriquida des del punt de vita proteic i calòric per compensar l'elevat risc de desnutrició dels malalts

per Redacció , 4 de març de 2021 a les 13:03 |
Un equip de dietistes nutricionistes ha elaborat una dieta específica per a pacients ingressats amb Covid-19 als hospitals lleidatans Arnau de Vilanova i Santa Maria amb l'objectiu de compensar l'elevat risc de desnutrició que pateixen els malalts per diversos factors associats a la malaltia.

La particularitat del menú és que augmenta la densitat calòrica i proteica dels aliments diaris que ingereixen els pacients, És una dieta de fàcil masticació i està fraccionada en cinc àpats (esmorzar, dinar, berenar, sopar i ressopó). A més, els professionals sanitaris també valoren en cada cas si el pacient necessita algun suplement nutricional hipercalòric i hiperproteic complementari que ajudi a afavorir la seva recuperació.


El menú ha estat elaborat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, la Unitat de Dietètica de l'Hospital Universitari de Santa Maria i el Departament de Dietètica de SERHS Food. Les dietistes nutricionistes de l'Arnau de Vilanova, Cristina Domínguez i de SERHS Food, Teresa Ricou, assenyalen que els pacients amb Covid-19 pateixen un risc elevat de desnutrició, ja que la malaltia en un elevat nombre dels casos comporta pèrdua de gana, alteracions en el gust i olfacte, ofec o diarrea, entre altres. Per això, consideren que cal aportar una dieta enriquida des del punt de vista proteic i calòric, "amb textures suaus que afavoreixin la ingesta dels aliments", apunten.

En concret, els primers plats estan enriquits amb proteics naturals, com ou, pernil o formatge, i se serveixen cremes, arrossos caldosos i sopes per evitar un sobreesforç del malalt a l'hora de menjar, mentre els segons plats acostumen a ser de peix o de carn, de textura tova. El berenar i ressopó estan compostos per un lacti. Els pacients també reben una targeta informativa amb recomanacions, com ara que comencin a menjar pel segon plat, en el cas que tinguin poca gana.

 

Imatge d'un dels menús Covid-19 Foto: ACN

 

Participació