Temporada fruita

Miquel Pueyo reclama a l'Estat la regularització dels temporers

L'alcalde de Lleida en una reunió a Madrid ha demanat "més implicació de totes les administracions"

per Redacció , 2 de març de 2021 a les 15:50 |
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, en una atenció als mitjans davant del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions a Madrid, | Andrea Zamorano/ACN
L'Ajuntament de Lleida ha reclamat a l'Estat espanyol que regularitzi la situació dels migrants en situació irregular en una reunió aquest dimarts amb el director general de Migracions, Santiago Yerga, a Madrid.

En una atenció als mitjans a la sortida, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha lamentat que Yerga els hagi comunicat que l'Estat no preveu fer cap modificació en la política d'estrangeria però ha celebrat que el govern espanyol els hagi assegurat que els joves migrants a qui es va habilitar per treballar al camp l'estiu passat "podran tenir una continuïtat".


L'alcalde de Lleida ha recordat que a l'estiu prop de la meitat dels temporers que arriben per participar en la campanya de la fruita no tenen papers. "Tenir aquests milers de persones sense poder treballar, en aquesta mena de llimb, no els ajuda ni a ells ni a nosaltres. Allà on podríem tenir persones treballant amb uns ingressos, vivint amb una dignitat i pagant uns impostos, tenim persones que han de trampejar com poden", ha dit Pueyo.

L'alcalde de Lleida ha remarcat que aquestes persones "no s'evaporaran" i ha insistit que cal una "major implicació de totes les administracions". "La ciutat de Lleida és la que ha d'entomar determinats aspectes sense competències i recursos per fer-ho", ha afirmat.


En l'àmbit d'estrangeria, la competència és estatal i Pueyo ha dit que seguiran "insistint i persistint" després d'aquest "primer contacte". "Buscarem altres contactes amb l'administració de l'Estat", ha explicat, i ha dit que la qüestió dels joves és on han trobat "una mica d'esperança" en la reunió d'aquest dimarts.

"Això ens sembla com a mínim just perquè estem parlant de nois que van venir sent menors d'edat i ara no els enviarem a un llimb", ha opinat Pueyo, que ha dit que la visita d'aquest dimarts "anirà seguida d'altres". "No ens cansarem d'intentar que totes les administracions comparteixin l'esforç de gestionar la situació", ha subratllat, ja que "en alguns moments de l'estiu ens sentim molt sols".


"No podem mirar amb indiferència" la situació dels temporers, ha dit Pueyo, que ha posat com a exemple la construcció d'un equipament comunitari amb capacitat per a unes 150 persones al barri de Pardinyes per cobrir emergències "estacionals i puntuals" com les derivades de la campanya de la fruita. Pueyo ha esperat que la construcció estigui acabada a finals de 2021.

"Demanar solucions extraordinàries no soluciona el problema"

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, que ha participat de forma telemàtica a la reunió "atenent a les recomanacions sanitàries que hi ha a Catalunya", ha assenyalat que reclamar ara "solucions extraordinàries" no soluciona el problema sinó que pot comportar "repetir errors" que malmeten la imatge del sector i de la ciutat de Lleida.

En aquest sentit, ha reiterat el que va manifestar a la reunió de la taula agrària que es va celebrar divendres passat a la subdelegació, sense l'assistència de cap representat de la Paeria, on va demanar que cal determinar les previsions de collita, el nombre de treballadors que faran falta i definir un mapa de recursos en relació a l'allotjament.

Crespín també ha volgut deixar clar que des del govern d'Espanya s'ofereix "màxima col·laboració", també en àmbits que no són de la seva competència, i ha conclòs que ara no és moment de debats sinó que cal un "treball constant" sense caure en els errors de la passada campanya.

 

Participació