El porcí salva un any atípic a Mercolleida tot i els números inferiors respecte al 2019

La llotja agropecuària assoleix un resultat positiu de prop de 117.000 euros durant el darrer exercici

Redacció
01 de març del 2021
La cotització mitjana del porc d'engreix a Mercolleida durant el 2020 ha estat de 1,332 euros/quilo/animal viu, un 1,2% per sota d'un 2019 que va ser un molt bon any per al sector. L'any ha estat totalment "atípic" en l'evolució dels preus del porcí a causa de la Covid-19, especialment des del març, i de Pesta Porcina Africana (PPA) a Alemanya des del setembre.

D'altra banda, el consell d'administració de Mercolleida ha aprovat els comptes del 2020 en què l'entitat ha obtingut un resultat positiu de 116.961,55 euros (abans d'Impost de Societats). També ha donat llum verda nomenar Miquel Àngel Bergés com a director general adjunt de Mercolleida, qui esdevindrà director general a partir del 30 de juny amb la jubilació de Francesc Ollé.

Pel que fa al garrí estatal, la cotització mitjana a Mercolleida durant el 2020 ha estat de 39,21 euros/animal (-14,7% i -6,75 euros/animal en comparació a la mitjana del 2019), segons s'ha donat a conèixer durant el consell d'administració de la llotja agropecuària lleidatana. Quant a la verra del 2020, s'ha situat de mitjana durant el darrer any per damunt dels 0,563 euros/quilo/viu, un -15,1% per sota de l'any anterior.

En el boví, s'ha fet referència a la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 com una dificultat afegida per uns productors que ja venien arrossegant problemes de rendibilitat. Si bé les compres de proveïment de les famílies van esmorteir en un primer moment l'impacte sobre el consum, des de principis d'abril la situació s'ha anat agreujant.

Pel que fa al mercat del cereal, durant el primer semestre del 2020 es va mantenir la tònica de nivells baixos, però es va invertir totalment en la segona meitat de l'any.
En la resta de mercats de Mercolleida, l'oví ha estat "una muntanya russa" i, finalment, ha acabat l'exercici amb el preu mig del corder més elevat dels últims anys. El mercat de la fruita dolça ha estat marcat per la falta de producte i uns preus "històricament" alts, mentre que el del farratge deixa rere seu el mateix escenari de preus alts per a la primera meitat de l'any 2020 i un mercat més complicat en la segona.

Mercolleida tanca l'exercici 2020 amb un resultat positiu de prop de 117.000 euros

Els beneficis bruts abans d'impostos de 116.961,55 euros assolits per Mercolleida el 2020 suposen un increment del 29% respecte als comptes del 2019 i són el resultat d'un 2,59% més d'ingressos i d'un 0,42% menys de despeses. Pel que fa als ingressos, la seva variació positiva es deu principalment al centre de negoci dels mercats que desenvolupa Mercolleida amb uns ingressos per quotes d'usuaris que s'han incrementat un 7,6% respecte al 2019, mentre que els ingressos per l'activitat immobiliària s'han mantingut estables.

Així mateix, el Consell d'administració de l'entitat ha donat llum verda al nomenament de Miquel Àngel Bergés com a director general adjunt per tal que esdevingui el nou director general de Mercolleida a partir del 30 de juny, coincidint amb la jubilació de l'actual, Francesc Ollé. A més, la llotja lleidatana preveu la incorporació de nou personal als serveis tècnics per tal de continuar millorant-los i oferir un millor servei als seus usuaris.

El consell d'administració també ha acordat celebrar una reunió específica per tal de debatre la manera a través de la qual Mercolleida pugui participar en el marc dels fons Next Generation de la Unió Europea amb l'objectiu de millorar el seu model actual i adaptar-lo a les exigències de les noves directrius comunitàries. Altrament, degut a la situació provocada per la Covid-19, s'ha acordat ajornar els actes de commemoració del 50è aniversari de Mercolleida previstos per al maig i celebrar-los a la tardor.