Argimon proposa flexibilitzar les restriccions al comerç i la restauració

El secretari de Salut Pública defensa "donar aire" als dos sectors després de mesos amb limitacions

El doctor Argimón
El doctor Argimón | ACN
NacióDigital
24 de febrer del 2021
Actualitzat a les 8:39h
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha revelat aquest dimarts que ell és partidari de "donar aire a qui no té aire", en referència als sectors més afectats per les restriccions sanitàries com és el comerç i la restauració.

A hores d'ara les botigues no essencials estan obligades a tancar els caps de setmana i els centres comercials estan clausurats de forma permanent, mentre que bars i restaurants poden obrir durant dues franges horàries limitades per servir esmorzars i dinars. 

Així, tot i que les converses per revisar les restriccions per les pròximes setmanes comencen aquest dimecres, Argimon ha explicat que ell personalment és partidari de relaxar-les una mica. Així i tot, ha dit que ell no és qui decideix, sinó que només dona una opinió.

L'impacte de les eleccions

Preguntat sobre si les eleccions del 14 de febrer podrien ser la causa de l’estancament de les dades, Argimon ha dit que ho estan estudiant, però volen esperar que hagin passat dues setmanes dels comicis per donar els resultats definitius.

En tot cas, ell creu que no han tingut un efecte determinant, ja que l’estancament de la baixada es va donar molt pocs dies després de les votacions, quan encara no podien haver tingut efectes. De fet, creu que el més probable causant de l’estancament és la nova soca britànica, que ja suposa el 40% dels casos i en pocs dies podria ser la soca predominant.

Argimon ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa en què també ha constatat la "reducció dràstica" de la mortalitat per coronavirus en les residències arran de la campanya de vacunació. En aquest sentit, ha apuntat que si s'extrapola les dades al global de l'any hi ha unes 2.500 defuncions per cada 100.000 habitants, amb unes 600 o 650 menys al mes gràcies a la vacunació.

Amb tot, ha remarcat que aquests càlculs són "esbiaixats" perquè cal tenir en compte que ara el virus no té "tanta virulència" i a més se sap com gestionar i afrontar la pandèmia als centres.

La vacunació de 45 a 55 anys, a l'horitzó

Per la seva banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que aquesta setmana Salut disposa de 140.830 vaccins per ser administrats. Segons ha explicat, a finals de la setmana passada es van rebre 64.100 dosis d'AstraZeneca i 80.730 de Pfizer. Segons ha assegurat, aquesta setmana és la que més vacunes s'ha tingut des que ha començat a vacunar, amb 140.830.

D'altra banda, i en relació amb la campanya de vacunació, Cabezas ha dit que les pròximes setmanes s'anunciarà l'inici de la vacunació a les persones d'entre 45 i 55 anys.