Estudi

Afrucat encarrega a la UdL l'elaboració d'un estudi de mercat de la fruita dolça

Actualitzarà el treball del 2015 que només recollia els costos al camp i l'ampliarà amb els de les centrals

per Redacció , 23 de febrer de 2021 a les 14:59 |
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, ha encarregat a la Universitat de Lleida (UdL) un estudi tècnic i econòmic de costos, marges i formació de preus de la fruita dolça dins la producció primària al camp, i de processat i confecció a la central hortícola a Catalunya.

Aquest treball actualitzarà el dut a terme l'any 2015 que només recollia els costos al camp i l'ampliarà amb els de les centrals fuiteres. Ambdues parts han signat aquest dimarts el contracte-conveni per elaborar aquest estudi, amb una durada de nou mesos, que es durà a terme des de l'Escola Tècnics Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL. Afrucat s'encarregarà de facilitar el suport documental i informatiu per a la seva redacció.


El president d'Afrucat, Francesc Torres, considera "imprescindible" actualitzar l'anterior estudi del 2015 que analitzava els costos de camp, sobretot per l'increment de prop del 16% de la mà d'obra i també pels increments dels altres inputs necessaris en la producció. Pel que fa a l’estudi de les centrals, "es tracta d'una assignatura pendent del sector que necessita posar en ordre i conèixer exhaustivament les despeses de confecció i emmagatzematges de la fruita", ha assenyalat.

El director-general d'Afrucat, Manel Simon, ha posat de relleu, en l’actual situació de competitivitat global en els mercats, la necessitat de "conèixer la formació dels preus de la fruita per poder ser més competitiu" i també per "evitar que es produeixin vendes per sota cost, situació que en aquests moments es difícil de quantificar", ha dit.


L'estudi tècnic i econòmic implicarà l'anàlisi de la cadena de valor de la fruita dolça, tant de la de llavor (poma i pera), com de la d'os (préssec, nectarina i paraguaià). L'objectiu és determinar els costos, els marges i la formació de preus, sobre tot dins de les dues baules de la cadena de valor, la producció primària de la fruita al camp, per una banda, i la recepció, processat o manipulació i selecció, condicionaments i conservació, fins la confecció de les fruites en diferents formats, per a la seva sortida i expedició comercial cap als diferents mercats, per altra.

L'estudi possibilitarà monitoritzar els costos per tal de preveure la formació de preus i les seves implicacions sobre els resultats d'explotació per als productors i per a la central hortofructícola, així com preveure polítiques i decisions per al control, gestió i seguiment de les campanyes fruiteres a Catalunya, segons han explicat des d'Afrucat.


L'estudi suposarà l'actualització de una recerca i treball d'estudi i anàlisi de costos anterior, que va a portar a terme el professor José Sebastián Millán, i que serà actualitzat per ell mateix. La recerca, estudi i anàlisi de les tasques i dels costos causats a la central hortofructícola, serà treballada, elaborada i coordinada pels professors Anna Tena i Antonio Colom.

 

Participació