Ocupació

El turisme rural es reactiva a Lleida; reserves plenes al març

El sector confia tenir una "allau" d'activitat quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i de reunió

per Redacció, 22 de febrer de 2021 a les 09:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les cases rurals de Lleida segueixen sumant cada setmana noves reserves de cara la primavera i moltes ja tenen els caps de setmana plens des de mitjans de març fins a Sant Joan. Això malgrat no saber si finalment els clients, que són en un 90% de l'Àrea Metropolitana, podran desplaçar-se a les comarques lleidatanes.

Per això, la Federació de Cases Rurals de Lleida descarta que el Govern faci "excepcions" amb el sector i diuen que "cal ser realistes" i esperar a que la situació de pandèmia "es normalitzi" per poder reprendre l'activitat, és a dir, fins que s'aixequin les restriccions de mobilitat i de reunió. Els efectes de la pandèmia van fer que l'any passat l'ocupació en aquests establiments caigués en més d'un 60% respecte el 2019.


La Federació de Cases de Turisme Rural de Lleida pronostica una "allau" de reserves quan s'aixequin les restriccions de mobilitat i la prohibició de trobades de més de sis persones. El seu president, Jaume Ramon Solé, però, és prudent i no creu que les mesures restrictives es flexibilitzin fins que la situació de la pandèmia "estigui completament normalitzada" i hi hagi un nombre significatiu de persones vacunades.

Solé veu difícil que aquestes condicions es compleixin per la campanya de Setmana Santa, malgrat assegura que "cal esperar i veure que passa". "Tothom té la casa reservada per aquestes dates, fins i tot de cara el mes d'abril i maig ja tenim reserves, encara que a mesura que va passant el temps anem cancel·lant i hem d'anar renunciant", ha indicat. De fet, ha afegit que degut a l'alt nombre de cancel·lacions els allotjaments ja no cobren la paga i senyal per avançat.


Tot i la incertesa, la part positiva és que els establiments segueixen sumant noves reserves cada setmana i molts ja tenen els caps de setmana plens des de Sant Josep fins a Sant Joan. "Tenim clients fidels que ja pregunten quan podran venir", indica Solé, que es mostra convençut que "quan la situació millori hi haurà una allau de reserves".

La Federació descarta que el Govern plantegi "excepcions" pel sector i destaca la necessitat que la situació de pandèmia es "normalitzi" per poder reprendre l'activitat, ja que necessiten, diuen, que la gent es pugui desplaçar almenys dins de Catalunya ja que el 90% dels clients són de l'Àrea Metropolitana. "No solucionem res si només podem obrir Lleida", diu Solé.


Per altra banda, també necessiten que les trobades socials puguin ser de més de sis persones perquè als allotjaments amb més places els hi surtin els números. Del contrari, Solé diu que les cases poden seguir funcionant però "sense tenir uns ingressos que cobreixin els costos".

Un altre aspecte positiu i que ha fet que des de l'inici de la pandèmia no hagi tancat cap casa rural de la Federació, és que els propietaris de la majoria dels establiments no viuen exclusivament d'aquest sector. Tot i això, Solé diu que cal mirar "cas per cas" i que els que han sortit més perjudicats són els que tenen els allotjaments lligats a negocis de restauració.

 

Participació