Els Mossos esperen que els partits «deixin d'instrumentalitzar» el cos per «desgastar el govern de torn»

El conseller Samper i els sindicats de la policia, en una trobada "positiva", coincideixen en portar la reforma del model d'ordre públic al Parlament

Mossos durant una  nit d'aldarulls
Mossos durant una nit d'aldarulls | Martí Urgell
NacióDigital
22 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:09h
Els sindicats de Mossos d'Esquadra esperen que els partits polítics "deixin d'instrumentalitzar" el cos com una "pedra llancívola" per "desgastar el govern de torn", després de reunir-se amb el conseller d'interior, Miquel Sàmper, en una setmana en què les protestes per l'empresonament de Pablo Hasel han acabat amb desordres públics en diverses ciutats de Catalunya i l'actuació policial s'ha vist molt qüestionada.

"El cos de Mossos té la sensació que està sol davant d'uns fets que considerem gravíssims. Estem patint una extrema violència", ha afirmat Pere Garcia, portaveu de SAP-FEPOL en representació de tots els sindicats. També demanen les "eines necessàries" per a dispositius d'ordre públic amb "total garantia, tan física com jurídica". 

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que la reunió amb els sindicats de Mossos d'aquest diumenge ha permès constatar una "voluntat unànime de millora" i "autocrítica" tant a Interior com al propi cos. Després de la trobada, Sàmper ha dit que la conversa ha estat "molt positiva, franca, oberta i sincera" després d'una setmana amb episodis de "violència extrema".

El conseller ha explicat als representants dels Mossos que la seva intenció és que "qualsevol reforma del model d'ordre públic es porti al terreny del Parlament", la qual cosa s'ha vist amb bons ulls des dels sindicats. Segons Sàmper, és "possible i necessari" fer el debat i s'ha apuntat que "la policia no ha de fer res més que exercir el que l'entorn li demana, i aquest entorn considera que l'ordre públic s'ha de reformar".

El conseller d'Interior ha dit que el debat sobre l'ordre públic "no es pot fer en una, dues o tres setmanes", sinó que calen mesos i molts experts per "debatre amb serenitat i tranquil·litat" un cop s'hagi constituït el nou Parlament. Sàmper ha recordat que la petició per debatre el model d'ordre públic té el suport de 82 diputats de la CUP, Comuns, ERC i JxCat.

Sàmper ha assenyalat que ha expressat la seva confiança al cos de Mossos d'Esquadra i que creia que ells també l'han expressant en el Departament d'Interior. Totes dues parts s'han emplaçat a treballar de forma conjunta per intentar que els escenaris de violència d'aquestes jornades durin "el menys possible" i poder "retornar la tranquil·litat als carrers". "És el que vol la ciutadania, Interior i el cos de Mossos", ha dit Sàmper.

Vandalisme i pillatge

Aquest mateix matí, el conseller d’Interior  explicava a Rac1 que considera que les manifestacions en suport al raper Hasél han derivat cap al vandalisme, els robatoris i el pillatge, i ha demanat als partits treure els Mossos del debat polític d’investidura. 

"Tinc la sensació que estem davant d'una confusió de conceptes. Sovint ens pensem que no hi ha límits. I tots els drets tenen límits. Ahir vam arribar a un punt àlgid: vam presenciar en directe els robatoris", ha lamentat el conseller, que ha defensat el dret a manifestar-se. Ha demanat, però, que aquests actes violents han de ser recriminats de manera unànime per tota la societat. "Quan vaig veure el pillatge d'ahir, vaig sentir impotència", ha apuntat. 

Sàmper ha insistit que portarà el debat sobre el model d'ordre públic al Parlament, que és qui té la potestat per modificar-lo si s’escau. En tot cas, ha insistit en diverses ocasions que s’ha de treure els Mossos del debat polític per a la investidura.