Un centenar d'estudiants reclamen a Lleida la llibertat de Hasél i dels detinguts en els aldarulls

Treballadors de la UdL exigeixen a l'equip rectoral un posicionament en contra de l'entrada dels Mossos a la universitat

La concentració d'estudiants davant del Rectorat de la UdL per reclamar la llibertat de Hasél i dels detinguts en els aldarulls.
La concentració d'estudiants davant del Rectorat de la UdL per reclamar la llibertat de Hasél i dels detinguts en els aldarulls. | Salvador Miret/ACN
Redacció
19 de febrer del 2021
Actualitzat a les 15:34h
Prop d'un centenar d'estudiants s'han concentrat aquest migdia davant del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) en defensa de la llibertat d'expressió i per exigir la llibertat de Pablo Hasél i denunciar la "ràtzia repressiva" d'aquests darrers dies arran de l'empresonament del raper. A la vegada, han reclamat l'amnistia per a tots els independentistes encausats.

Durant la concentració, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també s'ha llegit el manifest elaborat per treballadors de la UdL en què reclamen a l'equip rectoral que es posicioni en contra de l'entrada del Mossos a la universitat lleidatana per detenir Hasél. El text suma més de 400 adhesions de treballadors de les universitats públiques catalanes.

La concentració d'aquest divendres s'emmarca en la jornada de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) sota el lema 'Amnistia i independència. Les universitats per la llibertat'. Davant del Rectorat, La representant del SEPC, Júlia Figueres, ha llegit un manifest de rebuig a la "ràtzia repressiva contra la llibertat d'expressió dels darrers dies" arran de l'empresonament de Pablo Hasél. L'organització estudiantil de l'esquerra independentista acusa l'estat espanyol d'"atacar frontalment els drets bàsics i les garanties jurídiques", i a la Generalitat per "actua com un braç autonòmic i repressor quan es posiciona com a acusació particular contra les joves que lluiten per tenir una vida digna".

A la vegada, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans defensen que els centres educatius i universitaris "han de ser espais que garanteixin la llibertat d'expressió i el pensament crític" i, per tant, "han d'estar al servei de la majoria de la població i no als interessos d'uns pocs", segons el sindicat. "La repressió i la policia no tenen cabuda als centres", assenyalen després de l'entrada dels Mossos aquest dimarts a la Universitat de Lleida per detenir Hasél.

Des del SEPC exigeixen l'amnistia i l'absolució per a Hasél i per als detinguts durant els aldarulls d'aquesta setmana, així com per a tots els independentistes encausats. L'organització estudiantil crida els joves a mobilitzar-se i defensa la independència "com a única via de sortida del conflicte". "No tenim res a perdre", afirmen el en comunicat.

El portaveu de la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, David Martín, també ha intervingut i ha denunciat l'empresonament del raper i la posterior "onada repressiva". Així, ha carregat contra el PSOE i Unidas Podemos al quals ha acusat de ser un "fals govern progressista". Martín ha insistit en què "només amb un fort moviment solidari es podrà assolir l'amnistia i la derogació de totes les lleida restrictives". També ha defensat que "la lluita contra aquest estat repressor terrorista és legitima, sigui quin sigui el mitjà de lluita utilitzat". "Els sortirà més car tenir-lo a la presó que no pas que estigui a fora", ha finalitzat.

Manifest de treballadors de la UdL i de les universitats catalanes contra l'entrada de la policia a les universitats

Durant la concentració, un professor de la Universitat de Lleida, Marc Macià, també ha llegit el Manifest 16-F, promogut per treballadors de la UdL i de les universitats públiques catalanes, i que ja suma més de 400 adhesions. El text critica la gestió de l'equip rectoral de la UdL davant de l'entrada dels Mossos al Rectorat per detenir Hasél i li demana un posicionament "clar i ferm al costat dels drets humans" i en contra de l'entrada de la policia al centre. Així mateix, li demana garanties perquè "aquesta actuació policial no es torni a repetir", perquè "comporta greus conseqüències per a les persones que estan exercint el seu dret de protesta".

El manifest rebutja "de manera enèrgica" l'entrada dels Mossos en un espai "on les paraules i el diàleg haurien de prevaldre davant l'ús de la força". "La llibertat d'expressió vulnerada dimarts afecta directament a la pràctica acadèmica i científica que té lloc cada dia a la UdL i posa en qüestió la llibertat d’opinió, que en definitiva és la base de l’activitat docent", afegeix el manifest.