Instal·laran 285 panells solars sobre les teulades de la depuradora de Lleida

L'actuació permetrà augmentar l'autosuficiència energètica de la planta per sobre del 40%

Redacció
17 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:57h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Ajuntament de Lleida impulsen obres de millora de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de la capital del Segrià.

En aquest sentit, s'instal·laran 285 panells solars a les cobertes dels edificis de la depuradora, amb una potència de 128 kWp, que permetran augmentar l'autosuficiència energètica de la planta per sobre del 40%. A més, es millorarà la xarxa de monitoratge energètic, la cogeneració i l'eficiència energètica de l'edifici de control (aïllaments i climatització). A la vegada, també es duran a terme millores en la qualitat de l'aigua depurada i la capacitat de tractament d'impropis, com ara les tovalloletes d'un sol ús.

L'objectiu de l'actuació és d'augmentar l'eficiència energètica de la planta, millorar el control i eficiència dels processos de tractament d'aigües i fangs, la qualitat de l'aigua regenerada i la capacitat del pretractament per fer front a avingudes. Les obres que finançarà l'ACA compten amb un pressupost de 575.183 euros i han estat encarregades per la l'Ajuntament de Lleida a l'empresa concessionària Aqualia.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat l'aposta de la Paeria per la sostenibilitat, com una de les prioritats clares del govern municipal. "Actuacions com aquesta són molt importants per seguir millorant la qualitat del medi ambient i dels nostres rius i la transició energètica, dos objectius clars dins del model de ciutat més sostenible que volem impulsar des de l'Ajuntament de Lleida", ha afirmat Pueyo.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha assenyalat que "Lleida vol ser un referent de bona gestió en la depuració d'aigües". Segons Postius, aquesta inversió a la depuradora permet avançar cap aquest objectiu i, a la vegada, cap a "una major eficiència en la utilització dels recursos, millorar la qualitat de l'aigua i promoure l'estalvi d'electricitat". Tant Pueyo com Postius van visitar les instal·lacions de la depuradora divendres passat acompanyats del director de l'ACA, Lluís Ridao.

El director de l'ACA, Lluís Ridao, ha remarcat que durant el 2020 l'Agència ha finançat 19 noves instal·lacions fotovoltaiques en depuradores d'aigües residuals del país, i enguany seran 46 més. Aquestes actuacions suposaran una inversió de 2,8 milions d'euros, i possibilitaran la generació de 8 Gwh/any d'energia renovable.

Entre les tasques que es duran a terme a la depuradora de Lleida, destaca la instal·lació de 285 panells solars a les cobertes dels edificis de l'EDAR, amb una potència de 128 kWp, que permetran augmentar l'autosuficiència energètica de la planta per sobre del 40%. A més, es millorarà la xarxa de monitoratge energètic, la cogeneració i l'eficiència energètica de l'edifici de control. També es portaran a terme millores en el tractament terciari de la depuradora per augmentar l'eficiència energètica en la regeneració d'aigua, així com garantir la qualitat sanitària d'aquest corrent mitjançant control en línia.