Les 5 obres finalistes del Premi BBVA de Teatre es podran veure a Tàrrega

L'obra va caure de la programació per les restriccions de la pandèmia i s'ha inclòs de nou perquè concursi aquest any

Imatge promocional de 'Vaig ser pròsper', de la companyia Teatre Ingenu
Imatge promocional de 'Vaig ser pròsper', de la companyia Teatre Ingenu | ACN
Redacció
16 de febrer del 2021
El Premi BBVA de Teatre 2021 passarà aquesta edició i de manera extraordinària a tenir cinc finalistes en lloc dels quatre habituals. La decisió s'ha pres després que l'any passat la representació de l'obra 'Vaig ser pròsper', de la companyia Teatre Ingenu, es va haver de cancel·lar pels efectes de la pandèmia.

La convocatòria d'enguany, que arriba a la seva edició número 21, preveu representar les cinc obres escollides en equipaments de Tàrrega, Calldetenes, Martorell, Bescanó i Igualada, de les quals el jurat n'escollirà la guanyadora el proper mes de juny. El premi per a la companyia vencedora és una gira per diversos teatres de Catalunya, incloent-hi la participació al Festival Temporada Alta, i que està valorada en 20.000 euros.

La cita es convoca en plena afectació del sector cultural, que ha vist com el tancament d'equipaments i les limitacions de mobilitat han reduït els ingressos de companyies i equipaments d'arreu del país. "El teatre segueix més viu que mai gràcies als professionals que en aquests mesos de pandèmia han pujat a l'escenari quan ha estat possible i ens han ajudat a oblidar-nos per una estona de la situació que vivim", destaca la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre.

En l'edició número 21 de la convocatòria, la Fundació reitera la voluntat de donar el màxim suport al sector cultural. "Arribem enguany a més llocs, i això és important pel territori català, i més en els temps que vivim", apunta el director del Premi, Toni Font, que detalla que s'han presentat a la convocatòria fins a 103 propostes.

En aquest sentit, posa de relleu el fet que es puguin veure les obres participants en diferents teatres del territori en un moment en què la limitació de mobilitat geogràfica fa que encara no puguem creuar la frontera comarcal per assistir a un espectacle cultural. El jurat, format per les actrius Mireia Aixalà i Ariadna De Guzman, el programador de L'Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer, la representant de Temporada Alta Laura Iglesias, i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, es desplaçarà entre els mesos d'abril i maig a cada una de les localitats on es representarà l'obra per emetre un veredicte el proper mes de juny.

A més, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) participa també al certamen concedint una menció especial a la millor interpretació i a la millor direcció dels espectacles finalistes. En aquest marc, també es tornarà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional.

Les obres finalistes

La companyia Marc Caellas & David G. Torres es presenta amb 'Sucide notes', que es podrà veure el 28 d'abril al Teatre Ateneu de Tàrrega. En la seva proposta aborden un tema delicat com ho és el suïcidi, entès com una de les maneres de morir més silenciades de la nostra societat.

"Hem fet una obra on acabem fent una mica catarsi, traient-li tota la poesia que en pot sortir, donat que la mort és part de la vida", detalla Marc Caellas, autor i director juntament amb David Torres.

La companyia Farrés Brothers portarà 'Orbital' el dia 1 de maig al Teatre Ateneu de Calldetenes. El relat se centra en tres nens que quan creixen es perden la pista, i de com d'important és el contacte humà.

"En ple confinament vam veure que el que estava passant estava molt lligat amb el que explicàvem a l'obra, perquè no ens podíem abraçar amb la família, i l'espectacle parla precisament d'això sense saber què en ens hi trobaríem: el valor d'una abraçada i de l'amistat de veritat", detalla l'actor Pep Farrés.

La tercera obra que es presenta als premis d'enguany és 'Vaig ser pròsper', de la companyia Teatre Ingenu, que es podrà veure el 2 de maig al teatre El Progrés de Martorell. Aquest és el títol repescat de l'edició de l'any passat, però que va caure de la programació i de la convocatòria del premi pels efectes de la pandèmia.

Amb la intenció de "crear un llenguatge més enllà de les fronteres", segons Martí Salvat, creador de l'obra, es creen atmosferes a través de la poesia i el teatre físic, i on l'espai sonor i el visual tenen importància en el mateix pla. "Hem passat un any sencer treballant a foc lent en el que entenem com a 'slow theatre', amb un espai de reflexió però també amb una condensació del nostre llenguatge", detalla.

'Una galàxia de luciérnagas', de la companyia El Maldà, serà la proposta que es podrà veure el 8 de maig al Teatre de Bescanó. Parteix d'una experiència personal de la seva creadora, Aina Tur, que mentre estava amb una ONG en un camp de treball on destil·lava plantes essencials a l'Amèrica Llatina va ser víctima d'un assalt a mà armada.

"Amb 21 anys em va fer qüestionar moltes coses sobre com funciona la justícia, he trigat 20 anys en escriure sobre aquests fets", explica. La violència dels fets viscuts li van passar factura, però ara comparteix les seves impressions amb aquesta iniciativa teatralitzada.

La darrera proposta arriba de la mà d'Eòlia I+D amb el títol 'Ramon', i es podrà veure el 9 de maig al Teatre L'Aurora d'Igualada. En ella s'hi explica la vivència d'un home recent separat de la seva parella per divergències sobre el rumb de la seva relació, amb decisions sense quòrum com ara la de tenir o no tenir fills, una situació que el duu a tornar a la seva habitació d'adolescent a casa dels pares.

"En Ramon torna a un espai que li permet recordar qui era, qui volia ser, però no es queda ancorat al passat, perquè el present li recorda que no pot viure només de records i que cal arremangar-se", detalla Mar Monegal, creadora de l'espectacle.