llibertat d'expressió

Pablo Hasél es tanca al rectorat de la Universitat de Lleida per enfrontar-se al seu empresonament

El raper lleidatà, que haurà de complir gairebé tres anys de presó, es resisteix a la detenció amb membres del seu grup de suport

per NacióDigital , 15 de febrer de 2021 a les 12:02 |
El raper lleidatà Pablo Hasél | ACN
El raper Pablo Hásel s'ha tancat al rectorat de Lleida amb membres del seu grup de suport per evitar la seva detenció. La setmana passada va expirar el temps màxim perquè el cantant lleidatà es pogués presentar voluntàriament i ja va dir que no s'entregaria a la policia per propi peu. Ara roman tancat a l'interior de l'edifici per evitar la pena de dos anys i nou mesos de presó que li demana l'Audiència Nacional. "Hauran de rebentar-la per detenir-me i empresonar-me", ha dit al seu Twitter.
  A través del compte de suport a l'artista s'ha fet una crida aquest matí a què tothom vaig cap a la plaça Víctor Siurana, lloc on està el rectorat de la Universitat de Lleida. En els últims dies la repressió contra Hasél ha anat agafant més ressò, multiplicant-se les nostres de suport arreu. El cas ha agafat tal magnitud que ara el govern espanyol ja està parlant d'una reforma del codi penal per evitar casos com el seu.

  Hasél ha de complir una pena de dos anys i nou mesos de presó per dues condemnes per enaltiment del terrorisme. La darrera, de nou mesos, va ser ratificada a mitjans de l'any passat pel Tribunal Suprem, que va concloure que no es podia parlar de llibertat d'expressió perquè l'acusat "anava més enllà" i enaltia la violència de grups com ETA. La condemna més llarga, de dos anys, és de 2014 per les lletres d'algunes de les seves cançons sobre els GRAPO o Terra Lliure. "Al final no hi ha hagut prou solidaritat per parar això que ens afecta a la majoria que no tenim garantida la llibertat d'expressió", va dir el raper quan va saber que hauria d'ingressar a la presó.

En aquests últims deu dies, Hasél ha descartat l'opció de l'exili, explotada per altres rapers com Valtònyc, que ha obtingut victòries significatives a Bèlgica. El raper lleidatà considera que el seu empresonament es convertirà en una eina de denúncia per la situació que es viu a l'Estat. Hasél ha tingut temps, també, de fer una última cançó, molt crítica amb l'actual rei espanyol, Felip VI. Els partits polítics independentistes han mostrat el seu suport pel raper i els comuns impulsaran una reforma del codi penal al Congrés per evitar nous casos com el seu. De tota manera, com amb el cas de la reforma del delicte de sedició, tot plegat no té calendaris concrets. 

 

Participació