Per franges i sense tocar el DNI: el protocol per votar el 14-F

Les cues es faran fora del col·legi electoral i existeix una franja horària recomanada per a persones vulnerables

Un col·legi electoral en una imatge d'arxiu.
Un col·legi electoral en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
NacióDigital
12 de febrer del 2021
Celebrar eleccions en plena pandèmia implica unes mesures de seguretat especials, i aquest diumenge els catalans que vagin a un col·legi electoral les hauran de respectar. Aquests són els principals detalls del protocol del Govern per evitar contagis per coronavirus a les eleccions del 14-F.

Franges de vot. Les persones de risc tindran una franja preferent per acudir a votar, de nou del matí a dotze; mentre que es recomana a la resta de la població que acudeixi al col·legi electoral entre les dotze i les set. De set a vuit és la franja reservada per als contagiats per Covid-19 i contactes estrets.

La cua, fora. En cada jornada electoral és habitual trobar una cua davant l'urna per votar. No serà així el 14-F, en què està previst que les cues de votants es facin fora del recinte i no dins del col·legi. No es podrà caminar entre les cues i si cal es formaran dues cues, una prioritària per als votants vulnerables.

Circuits d'entrada i sortida. Evitar els contactes pròxims quan s'acaba de votar serà bàsic. Per això els votants hauran d'entrar per una cua, amb el DNI preparat i el vot preparat de casa, i sortiran per un altre camí.

Els DNI no es toquen. Per votar caldrà deixar el DNI en una safata, per tal que els membres de les meses verifiquin la identitat, però no el tocaran. Hi haurà ventilació constant i gel hidroalcohòlic a les taules. A més, els locals seran desinfectats abans, durant i després de la votació.

Responsables sanitaris. En cada col·legi hi haurà un responsable sanitari, que serà la persona encarregada de controlar que es compleixin les normes bàsiques de prevenció, com ara l'ús de la mascareta, la higiene de mans i les distàncies de seguretat.