Consum prohibirà vendre mascaretes de tela com a higièniques

Les empreses incomplidores s'enfrontaran a sancions que inclouen el tancament durant cinc anys

Una dona amb una mascareta
Una dona amb una mascareta | Adrià Costa
NacióDigital
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:03h
El govern espanyol endurirà els requisits per vendre mascaretes. El Ministeri de Consum aprovarà aquest dijous la prohibició de vendre mascaretes de tela que no filtrin més del 90% de les partícules amb el nom de mascaretes higièniques, segons El Confidencial. Aquesta mena de mascaretes s'han prohibit en països com Alemanya en espais públics i a França a les escoles.

Fins ara es podien vendre mascaretes de tela com a mascaretes higièniques, les que són obligatòries a l'Estat en qualsevol espai públic. No calia que seguissin els requisits tècnics del Ministeri de Sanitat.

Ara Consum publicarà al BOE uns determinants que caldrà que compleixin aquests productes, i que hauran de certificar laboratoris homologats.  El nou etiquetatge haurà d'incloure l'eficàcia de filtratge del teixit, la resistència a la respiració i el nombre de rentades que resisteix la mascareta.

El ministeri dirigit per Alberto Garzón permetrà que durant un mes es puguin vendre encara les mascaretes sense acreditació, i després obligarà a retirar els productes que incompleixin la norma i aplicarà sancions a les empreses que no segueixin les normes d'etiquetatge. El càstig podria incloure el tancament de l'empresa durant cinc anys.

La normativa espanyola és més laxa que la d'altres països. A França les mascaretes de tela estan prohibides si no filtren almenys el 90% de les partícules. A més, a Alemanya només s'admet l'ús de mascaretes quirúrgiques o FFP2 al transport públic i als comerços.