Cadires buides contra el poder polític

Escons en Blanc es presenta a la demarcació de Lleida per fer visible al Parlament de Catalunya el descontentament de la població amb els partits i els seus convencionalismes

El Parlament de Catalunya, semi-buit
El Parlament de Catalunya, semi-buit | Parlament
Josep Regany
11 de febrer del 2021
En període electoral, tots els partits polítics comencen una carrera per veure qui aconsegueix més escons, amb un dietari llarguíssim en els seus programes electorals. Existeix algun partit que tan sols tingui un punt en el seu programa i que no vulgui ocupar la cadira que li pertocaria? Doncs amb aquesta idea es presenta el partit Escons en Blanc (EB) a la circumscripció de Lleida aquest pròxim 14-F.

Escons en Blanc és una formació nascuda fa més 10 anys i és la representació a Catalunya de Escaños en Blanco, col·lectiu creat a l'Estat espanyol. A Catalunya s'ha presentat a totes quatre demarcacions, però tan sols a Lleida ha recollit els avals necessaris per presentar-se. El partit ja té “experiència municipal” a Foixà (Girona) i Gironella (Barcelona). A Foixà, són dues les cadires que estan buides i els cinc regidors convergents s’han de repartir les 7 regidories, mentre que a Gironella hi havia un "no-regidor".

L’únic punt del seu programa consisteix a deixar l’escó buit, sense representació. Alejandro Gallardo, cap de llista a la circumscripció de Lleida, afirma en una conversa amb Nació Digital que el seu objectiu és fer visible el descontentament de la població amb el poder dels partits polítics actuals i pretén que sigui evident dins del Parlament. A més, a part de deixar la cadira buida i com a mesura d’estalvi, els "no-diputats" renunciarien al sou, les dietes i qualsevol mena de subvenció.

Gallardo assegura que només amb la recollida d’avals veuen que el missatge agrada a la gent i identifiquen que hi ha molt tabú i desconeixement en política. També considera que qualsevol resultat serà bo; “No hi ha cap resultat dolent perquè tota aquella gent que vota en blanc, que s’abstindria o que faria un vot nul es sentirà representada", diu. Gallardo té clar que “sobren polítics”, per tant una cadira buida serà un polític menys.