Recullen signatures per comprar i restaurar la casa de Francesc Macià a Vallmanya

La plataforma Salvem Cal Macià defensa que és un dels últims referents del republicanisme lleidatà que queden

Imatge de la casa Valmanya
Imatge de la casa Valmanya | ACN
Redacció
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:25h
La Iniciativa Popular Salvem Cal Macià engegarà aquest mes una recollida de signatures per reclamar la compra i restauració urgent de la casa de Vallmanya, la masia pairal on Francesc Macià estiuejava amb la seva família i on va celebrar diverses reunions polítiques.

Proposen que sigui l'Ajuntament d'Alcarràs (Segrià), municipi al qual pertany el nucli de Vallmanya, el responsable d'adquirir l'immoble i realitzar una primera actuació per salvaguardar aquest patrimoni, malgrat el consistori diu que no ho pot assumir. La casa, un dels últims referents del republicanisme lleidatà que queden, es troba en mal estat de conservació i part de la teulada s'ha esfondrat per la falta de manteniment.

La recollida de signatures es farà a través d'una pàgina web i anirà acompanyada d'un manifest que la plataforma està elaborant. A la reclamació perquè l'Ajuntament adquireixi la casa s'hi podran adherir persones a nivell individual, col·lectius, entitats i altres ajuntaments, segons ha explicat l'historiador i membre de Salvem Cal Macià, Marc Macià, que ha remarcat que es tracta d'una "campanya en positiu pensada per salvar el patrimoni". "No volem que ningú es senti exclòs d'això", ha afegit.

El web entrarà en funcionament a partir de la segona quinzena de febrer, passades les eleccions del 14-F. De fet, des de la plataforma han indicat que s'esperaran fins després dels comicis per evitar que aquesta reivindicació "sigui qüestió de confrontació política". "El que ens interessa és que se salvi el patrimoni", afirmen.

Un "refugi espiritual" per Macià

La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià. Després de la mort l'any 1987 del pare de l'Eugènia, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni comença a passar molts estius a la casa pairal. Unes estades que s'allarguen fins la mort de Macià l'any 1933, malgrat queden interrompudes pels anys d'exili del polític.

Segons l'historiador Marc Macià, la casa es converteix en un "refugi espiritual" per Macià, ja que era el lloc on anava a "desconnectar" de la vida com a militar i, posteriorment, de la vida com a polític. A més de passar hores amb la família, al camp o llegint, a partir dels anys trenta, quan torna i és president de la Generalitat, la casa també acull reunions polítiques "d'alt nivell".