Unió de Pagesos denuncia els danys que provoca la fauna salvatge als cultius de Lleida

El sindicat engega una campanya a les xarxes socials amb l'etiqueta #proudanysdefauna

Conills al camp
Conills al camp | ACN / N. Torres
Redacció
05 de febrer del 2021
Unió de Pagesos exigeix una gestió "eficient" de la fauna salvatge a Catalunya, especialment a les zones amb poblacions molt elevades com ara el pla de Lleida. El sindicat denuncia que els danys que provoca "fa massa temps que els ha d'assumir la pagesia, encara que no li pertocaria". A la vegada, des Unió de Pagesos reclama posar en marxa de forma "urgent" el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d'Animals (GECA) dels Agents Rurals per "donar resposta als pagesos afectats en llocs on el titular cinegètic no hi actua o hi ha dificultats que no permeten fer front als danys".

D'altra banda, el sindicat ha engegat una campanya a les xarxes socials per recollir i difondre els danys que ocasiona la fauna salvatge arreu del país. Unió de Pagesos s'ha reunit aquest divendres amb representants dels serveis territorials del Departament d'Agricultura a Lleida per denunciar els danys que provoca la fauna salvatge a l'agricultura i la ramaderia de la zona i per plantejar mesures per millorar-ne el control i reduir riscos.

En relació als danys causats per conills, sobretot a conreus herbacis i fruiters a les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera, el Segrià i les Garrigues, des d'Agricultura s'han compromès a enviar un recordatori als titulars cinegètics de les zones amb les accions que s'hi permeten, encara que no estigui previst en el seu pla tècnic. Així, els titulars cinegètics poden dur a terme accions de caça qualsevol dia de la setmana fins el 18 d'abril. Dins de les Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA), els titulars han de sol·licitar a partir del 8 de febrer una autorització excepcional de caça per danys davant l'elevada població de conills, que el departament haurà d'autoritzar.

També pel que fa a la sobrepoblació de conills, el sindicat ha reclamat la declaració de l'emergència cinegètica en punts on s'hi superi el llindar de 50 conills/km2 establert a la normativa de caça per poder actuar en aquells casos que no ho faci el titular cinegètic i reduir la densitat de població per sota d'aquest llindar.

Unió de Pagesos també ha demanat que a les zones veïnes a les Reserves Nacionals de Caça (RNC) s'hi facin actuacions de control de la fauna que en surt i causa danys. En aquest sentit, el Departament s'ha compromès a defensar l'eliminació dels precintes per la caça del cabirol i el cérvol a les comarques de l'Alt Urgell i Cerdanya, amb danys importants d'aquestes espècies i amb un risc sanitari per la ramaderia.

El sindicat també ha reclamat l'establiment de mesures per facilitar les cremes controlades a les zones on fan caus els conills i on es refugien els senglars i ha demanat que les sol·licituds d'autoritzacions de caça per danys es resolguin amb la màxima agilitat possible. Unió de Pagesos també planteja una llei de gestió de la fauna cinegètica per superar la legislació actual, que data del 1970, i millorar així la regulació de les situacions d'emergència cinegètica.

Campanya de denúncia

Unió de Pagesos ha engegat en els darrers dies una campanya a les xarxes socials per denunciar els danys provocats per la fauna cinegètica i que suposen un maldecap per a la pagesia d'arreu del país. La campanya recull afectacions a diferents punts del territori, amb missatges agrupats sota l'etiqueta #proudanysdefauna.