Temporal

JARC denuncia la «lentitud» d'Agricultura a l'hora d'avaluar els danys del Filomena en l'olivera

L'organització agrària afirma que la conselleria ha començat ara a demanar proves als productors afectat

per Aguaita.cat, 5 de febrer de 2021 a les 16:54 |
un camp d'oliveres joves cobertes per la neu del temporal Filomena | ACN
JARC critica que, gairebé un mes després del temporal Filomena, el Departament d'Agricultura "no haja acabat de valorar els danys i comence just ara a demanar proves a tots els damnificats". L'organització agrària considera que la conselleria utilitza d'"excusa" la manca d'estes dades "per no haver dissenyat tampoc cap ajut per compensar els productors afectats" pels danys que han patit en les oliveres. D'altra banda, des de JARC assenyalen que Agroseguro ha reconegut que ha de revisar les condicions de l'assegurança de l'olivera i es compromet a ajustar-la perquè ara mateix no cobreixen gran part de les destrosses, tal com havien denunciat fa uns dies des de l'organització agrària.

Este dijous es va celebrar la reunió extraordinària de la Taula Sectorial de l'Olivera, tal com havien reclamat diferents organitzacions agràries després dels danys que ha deixat el temporal Filomena en este cultiu. Des de JARC han expressat la seua sorpresa pel fet que "Agricultura es troba encara en el mateix punt de partida de fa un mes", i "demana ara que tots els agricultors enviïn proves i declaracions jurades a les administracions per poder valorar els danys".


L'entitat agrària ja va denunciar fa deu dies la "lentitud d'actuació" per part del Departament per fer una valoració dels danys. En canvi, posa de relleu que el govern espanyol va declarar vuit comunitats autònomes com a 'zona catastròfica' el 19 de gener.

Des de JARC van interpel·lar la conselleria pel fet que no havia demanat la qualificació de zona afectada greument per una emergència climàtica per a Catalunya. Segons l'organització, des del Departament "van tornar a tirar pilotes fora, passant la responsabilitat al Govern, sense donar explicacions del motiu pel qual no han pressionat per aconseguir-ho". "En estos moments, la tardança d'Agricultura ja s'ha convertit en una total passivitat", denuncia el cap de la sectorial de l'Olivera de JARC, Lluís Gaya.


Segons l'entitat, este retard suposa "un gran perjudici per als agricultors, que no només no reben el suport que tant necessiten en forma d'ajuts, sinó que posterga la incertesa i el malestar dels professionals del camp".

Agroseguro rectifica i dona la raó a JARC


D'altra banda, després que JARC denunciés fa uns dies que Agroseguro havia fet peritatges a la baixa dels danys i que les condicions eren totalment desfavorables per als damnificats, especialment per als cultius de superintensiu i reg, l'asseguradora ha reconegut l'error i ha anunciat la seua voluntat d'ajustar les condicions de les assegurances en cas de neu, perquè també cobreixen danys puntuals, segons expliquen des de l'organització agrària.

 

Participació