L'Estat vol que els pagesos de fruita dolça cobrin directament el pagament bàsic a partir del 2023

El ministre d'Agricultura ho traslladarà a les comunitats a la conferència sectorial del maig

Luis Planas, ministre d'Agricultura
Luis Planas, ministre d'Agricultura | ACN
Redacció
04 de febrer del 2021

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, vol incorporar el sector de les fruites i les hortalisses a cobrar el pagament bàsic dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). Planas ha afegit que traslladarà aquesta proposta a la conferència sectorial amb les comunitats autònomes que tindrà lloc al maig.

La PAC es troba ara en un període transitori fins al 2022 mentre els estats membre decideixen la del període 2023 – 2027 que seria quan es materialitzaria aquesta proposta. Segons Planas, "és de justícia" que el sector de la fruita dolça es pugui beneficiar dels ajuts bàsics a la renda del primer pilar i ha afegit que es prioritzarà als joves per garantir el relleu generacional.

El ministre Planas ha remarcat la "gran oportunitat" que representa la nova PAC, pel fet que suposa un canvi fonamental ja que es definirà sobre la base d'un "pla estratègic nacional" i amb una orientació mediambiental de lluita contra el canvi climàtic. Un pont fonamental, ha afegit, serà incorporar nous productors al primer pilar d'ajuda bàsica a la renda de la PAC. I això és el que proposarà a la reunió de comunitats autònomes del maig, en relació amb els productors de fruita dolça i també del sector de les hortalisses.

Fins ara les ajudes a fruites i hortalisses estaven incloses a la PAC a través de les organitzacions de productors. Amb aquest canvi que proposa el ministre, el pagament bàsic es faria directament al pagès a partir del període 2023 – 2027.

Planas ha fet aquestes declaracions a Mollerussa, on ha visitat la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell en el marc de les visites de campanya que fa el candidat del PSC per Lleida, Òscar Ordeig.