El Comú de Lleida valora positivament "que s'assumeixin responsabilitats polítiques" des de JxCat

El PSC demana la compareixença de Pueyo, Postius i Ferre per les contractacions "irregulars" d'Urbanisme

Redacció
02 de febrer del 2021

El Comú de Lleida valora positivament que des del grup de JxCat "s'hagin començat a assumir responsabilitats polítiques" per "les irregularitats i la falta d'ètica en contractacions de les regidories d'Urbanisme i Esports durant els anys 2019 i 2020".

Per la seva banda, en la Comissió de la Transparència d'aquest dimarts, el PSC ha votat a favor de la compareixença extraordinària de l'alcalde Miquel Pueyo, del regidor d'Urbanisme, Toni Postius, i de la regidora de Participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre, perquè donin explicacions sobre "les presumptes irregularitats detectades en la contractació continuada per part de la regidoria d'Urbanisme d'una empresa del sector de serveis per a una vintena d'obres sense concurs públic".

Des del Comú de Lleida es refermen amb "el compromís amb l'ètica pública i amb la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió política", i celebren que des del govern de la Paeria –integrat per ERC, JxCat i el mateix comú- s'estigui actuant "per fer realitat els compromisos contrets amb la ciutadania".

El grup valora positivament les informacions que s'han donat en el marc de la Comissió de la Transparència d'aquest dimarts, en relació amb les "irregularitats" detectades en contractes de les regidories d'Urbanisme i Esports. A la vegada, destaca la proposta de la regidoria de Participació i Lluita contra la Corrupció per tal que els informes que es publiquen en la Comissió de la Transparència constin com a annex a les actes de la comissió, passant pel necessari procés previ d'anonimitzar-los per eliminar qualsevol dada personal, una proposta que es debatrà a la Comissió de la Transparència del mes de març.

Així mateix, el Comú celebra el consens assolit per tal que l'Ajuntament de Lleida es doti d'un Codi Ètic i de conducta per a càrrecs electes i personal eventual i, en aquest sentit, es creï un grup de treball que s'encarregarà de redactar-lo i portar la proposta al Ple de febrer. La formació valora també positivament que s'implementin mesures tècniques "per garantir un major control de la contractació menor per assegurar que es fa en condicions d'equitat per a tots els agents econòmics de la ciutat".

Fruit dels dubtes jurídics plantejats en el darrer ple per un dels grups de l'oposició, els grups també han assolit consens per encomanar un informe jurídic extern que permeti determinar si es tracta o no d'un fraccionament de contractes. Aquest informe s'encomanarà després de les compareixences que hi ha d'haver a la Comissió Extraordinària de la Transparència del 19 de febrer.

El PSC demana la compareixença de Pueyo, Postius i Ferre

Per la seva banda, el grup municipal del PSC ha votat a favor de la compareixença extraordinària de l'alcalde Miquel Pueyo, del regidor d'Urbanisme, Toni Postius, i de la regidora de Participació i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre. La regidora socialista Carme Valls ha explicat que l'objectiu d'aquesta petició és "esclarir els dubtes sobre el procediment de contractació, que afecta la Regidoria d'Urbanisme", segons es desprèn de l'informe signat per les regidories de Participació i Govern Obert. "S'ha fet una contractació continuada amb un seguit d'irregularitats i errors en la contractació d'obres mitjançant contractes menors", ha assenyalat Valls.

Des del PSC consideren que el regidor Sergio González "ha estat assenyalat com a cap de turc", després que l'alcalde Pueyo l'hagi cessat com a regidor d'Esports. Valls remarca que "el 95% de les factures a les quals se li atribueixen les presumptes irregularitats en el procés de contractació corresponen a la regidoria d'Urbanisme. Per això, ha demanat que Toni Postius doni explicacions i "assumeixi les seves responsabilitats, al marge d'altres instàncies jurisdiccionals que haurien d'intervenir en aquesta qüestió".